Forum

Deschidem, cu însemnarea de faţă, un miniserial ce se doreşte a fi luarea de atitudine şi mai ales o schimbare de comportament, în viaţa de zi cu zi. Atitudine faţă de noi înşine, când sentimentul responsabilităţii nu mai trăieşte în fiinţa noastră, când ajungem să fim „contribuabili”, mai degrabă, nu la „binele”, ci la „răul” din jurul nostru.

De vorbă cu Esop, în zilele noastre…

Îmi place să povestesc o anecdotă a cărui personaj principal este Esop, autorul antic grec, care este cunoscut prin fabulele sale. Era sclav în Atena antică şi stăpînul lui avea o baie publică, de care Esop trebuia să aibă grijă. Se spune că într-o zi stăpînul lui Esop a venit în baia publică şi, înainte de a intra, l-a întrebat pe sclavul lui cîţi oameni sînt în baie. Răspunsul a fost, că în baie se află un singur om. Cînd stăpînul a intrat a găsit baia plină şi, furios, s-a dus la Esop, pe care-l ştia hîtru, şi l-a luat la întrebări. Esop a rămas la părerea lui că în baie se afla un singur OM şi a motivat în felul următor: azi dimineaţă o piatră mare se afla chiar la intrare în baie. Toţi care au venit fie au sărit peste piatră fie că au ocolit-o. Unul singur s-a aplecat şi a dat piatra la o parte.

Dacă înţeleg eu bine, Esop era de părere poate fi numit OM doar o fiinţă care gîndeşte şi acţionează spre binele comunităţii, fără să aştepte beneficii. Singurul lui beneficiu este unul moral, acela de a fi numit om.

Vedeţi de ce Esop a rămas în istoria civilizaţiei? Pentru că a vorbit despre nişte lucruri general valabile, din păcate, aş adăuga eu. Din păcate pentru că firea vieţuitoarelor cu grai de pe acest pămînt se pare că nu s-a schimbat deloc în cele peste 2 milenii de cînd a trăit Esop. Ajungem deci la concluzia că vieţuitoarele cu grai de pe Terra se împart în 2 clase: oameni (conform celor de mai sus) şi, spre simplificare, pe cealaltă clasă o voi numi „fiinţe”.

Ca înfăţişare exterioară omul nu se deosebeşte de fiinţă, şi totuşi...

În cele ce urmează voi încerca exemplificări luate numai din realitatea din jurul nostru, şi anume:

Fiinţa şi mediul înconjurător

Fiinţa gospodară

Fiinţa motorizată

Fiinţa pedestră

Fiinţa în postura de turist

Fiinţa şi mediul social

Fiinţa la sfîrşit de săptămînă

Fiinţa la cumpărături

Şi lista va continua

Prof. Hildegard Săcărea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5