ANIVERSARE

Legănat în iubiri de Bârgău şi de Ţară, s-a născut la Prund, în 3 noiembrie 1939, geologul şi scriitorul Niculae Vrăsmas, din vestita familie a Vrăsmaşilor, cu înalţi armindeni la poartă şi nume prourat. In pedagogia casei părinteşti a crescut şi s-a format sub oblăduirea părinţilor Niculae şi Florica, alături de cei trei fraţi ai săi, toţi titraţi: Teo (profesor, animator cultural, poet), Macedon (contabil şef la Primăria din Prund) şi Traian (prof. univ. dr. la Bucureşti).

Ne-am cunoscut pe aleea Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului unde colaborăm amândoi şi ne-am luat reciproc, spontan, în familia sufletului. Un optimism suculent, o frunte radioasă, un ochi limpede, în cascade scintilante şi o vorbă consonantă, alături de ,,napoleonii" săi de aur, îl fac iubit şi stimat de toată lumea.

În comunicările sale aduce de fiecare dată elemente noi, proaspete; nici o aserţiune fără probe, nici o concluzie fără intuiţie critică. Ca un pasionat al mişcărilor în planuri inedite, asociat cu patima rară de a sonda în adâncuri, până la origini, la nucleul primar, în a prinde lumina documentelor, s-a dedat la albinăritul în arhive şi, soluţiile suverane, dedicate duratei, cu un condei dotat, împodobesc pagini sever supravegheate, care îmbogăţesc lada de zestre a Bârgăului. Un dor, un semn, o întrebare...nimic nu scapă de sorbul atenţiei sale. Tot ce ţine de catargul său, fie în ochi, fie în ureche, fie în înţelegere... e clar şi statornic în cercetările şi concluziile sale. Arcuşuri reci, viori pustii...nimic inert! Da, pentru că pasiunea leagă şi ferecă totul!

Activitatea sărbătoritului nostru este mult mai extinsă, muzele întinzându-i mai multe chilimuri. Pe lângă articolele, studiile şi cărţile legate de istoria Bârgăului, alte numeroase publicaţii întregesc firul lucrărilor sale (articole, studii, eseuri, portrete, etnografie şi folclor, memorialistică..) apărute la Cluj (în ,,Eco Terra" şi ,,Arhiva Someşeană"), la Timişoara (în ,,Ferma"), la Tg. Mureş (in ,,Vatra"), la Bistriţa (în ,,Revista Ilustrata", ,,Mişcarea literară", ,,Mesagerul literar şi artistic", “Răsunetul). Numeroase referinţe critice apreciative i-au tras chipul în tuş trainic, precum: Gavril Moldovan, Virgil Raţiu, Ioan Pintea, Mihai Dragolea, Ion Buzaşi, Icu Crăciun, Virginia Brănescu, Victor Ştir, Menuţ Maximinian etc. etc.

Cu mare succes s-a încumetat şi în literatură, debutând în revista mureşană ,,Vatra", cu fragmente într-un grupaj literar întitulat ,,Memoria jurnalului: Radu Petrescu”, alcătuit de profesorul Ioan Ilieş. Dacă ar fi ajuns actor, cum îi era odată dorinţa, de sub condeiul său înzestrat ar fi ieşit piese de teatru.

Din recenzia de la ,,Jurnale paralele" se impune antologic un aliniat: (,,Niculae Vrăsmaş - Jurnale paralele", Răsunetul din 05.09.2008): ,,...Volumul Jurnale paralele al scriitorului prundean Niculae Vrăsmaş, reprezintă un omagiu adus fostului său profesor de limba română, care a devenit cu timpul un scriitor deosebit.(...) O sămânţa bună aruncată de un profesor merituos într-un pamânt bun, a dat roade valoroase: copilul de ieri devenind azi scriitorul Niculae Vrăsmaş. Jurnalele paralele ar trebui să existe în toate casele bârgăuanilor şi nu numai." (Alegerea textului aparţine profesorului Titus Wachsmann-Hogiu, care a închinat sărbătoritului un frumos medalion în cartea sa ,,Bârgăuani de top", Karuna Bistrita, 2009, p.330.)

Profesional, ca geolog, Niculae Vrăsmaş n-a rămas mai prejos. Singur sau în colaborare a redactat şi aici importante lucrări legate de cercetarea sulfului şi a minereurilor auro-argentifere din Munţii Călimani. Numeroase referiri s-au făcut în presă, în “Zori Noi” - Suceava, “Informaţia Hărghitei” – Miercurea Ciuc, “Scânteia tineretului” – Bucureşti, în volumul de reportaje al lui Mihai Caranfil ,,8 aldin de noapte" (Altfel de călătorii spre centrul pământului, pag.110), Editura Eminescu, Bucuresti, 1973. Emisiunile radiofonice (Ion Vulcan, Radio Tg. Mureş) şi filmele documentare (Horia Vasiloni, TVR Bucureşti), au poposit şi ele asupra bogatei sale activităţi.

După absolvirea cu brio a Facultăţii de Geologie din Bucureşti (1959-1964), a lucrat la cercetarea munţilor vulcanici Călimani, ajungand în curând (1967), geolog şef la Şantierele de explorare din munţii Gurghiu, Hărghita şi Ditrău.

În anul 1970, sosind reorganizarea activităţii de cercetare geologică de la noi din ţară, Niculae Vrăsmaş, acum recunoscut ca specialist geolog, este ales în conducerea IPEG - Hărghita cu sediul la Miercurea Ciuc, având o activitate foarte densă pe teren şi întocmind numeroase lucrări de specialitate. În vara anului 1975 se transferă la “Prospecţiuni” – Bucureşti, căsătorindu-se, în mijlocul Sărbătorilor de iarnă, din acelaşi an, cu principala sa colaboratoare, bucureşteanca Sultana Ştefănescu. Au lucrat alături, în campanii de teren, în numeroase zone din ţară, el ca şef al echipelor de prospecţiune, încă un sfert de veac, până la îneputul noului mileniu, când s-au pensionat din geologie.

În viaţa şi activitatea sa, ca scriitor şi publicist de talent, pe lângă fratele său Teo, un rol aparte au avut profesorii Radu Petrescu şi Ioan Dihor, cu deosebire cel dintâi. I-a fost destul un singur an (în clasa a VII-a) lui Nicu Vrăsmaş să-l aibă profesor de limba şi literatura română pe scriitorul Radu Petrescu pentru a-i deveni, pe viaţă, un fervent adorator. Fiecare amintire cu geneza şi mireasma ei. Nu numai că avem tangenţă cu semenii noştri, dar la unii dintre ei devenim şi pelerini în viaţa lor. Tainică şi sfântă este fuziunea, osmoza dintre Nicu Vrăsmaş şi Radu Petrescu, care a avut harisma unui mare duhovnic, a omului ce nu se uită, ce nu se poate uita. Cu totul rară e această ţesătură harică, când ucenicul şi dascălul se întraripează în acelaşi duh. Ce frumoasă e toaca, dar fără ciocane nu cântă. Talentul trebuie atins, vocaţia cultivată, voinţa măiestru strunită. Astăzi, dintre stelele pure, scriitorul Radu Petrescu se bucură, la altitudine celestă, de arpegiile lui Nicu Vrăsmaş.

Iată, suntem la 3 noiembrie 2009 când, numărându-şi smaraldele din colierul vârstei, le găseşte miruite la cifra de 70, după cuvântul Psalmistului. Noi îl felicităm pentru atingerea piscului şi pentru salba împlinirilor sale, rugând pe Dumnezeu să-i sporească harul vârstei şi reverberaţiile lui!

La mulţi ani!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5