Amenzi între 1.500-20.000 lei pentru neînregistrarea contractelor de muncă în registrul salariaţilor

Angajatorii care nu înregistrează contractele individuale de muncă ale angajaţilor în registrul general de evidenţă a salariaţilor, ar putea fi pasibili la plata unor sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 20.000 de lei, potrivit unui proiect de act normativ elaborat săptămâna trecută de Ministerul Muncii. Totodată, dacă patronii completează registrul cu date eronate, ar putea fi sancţionaţi cu sume între 3.500 şi 5.000 de lei.

Proiectul de act normativ vine să modifice şi să completeze Hotărârea Guvernului 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, proiect care, dacă va fi aprobat, va impune o serie de obligaţii dar şi noi contravenţii în caz de nerespectarea prevederilor.

Astfel, în proiect se prevede stabilirea amenzii de 1.500 de lei pentru fiecare contract neînregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii, fără ca valoarea cumulată a amenzii să depăşească 20.000 de lei şi stabilirea de sancţiuni între 3.500 şi 5000 de lei pentru completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate.

Totodată, proiectul de act normativ impune angajatorilor obligaţia de a înregistra în registrul general de evidenţă a salariaţilor elementele de identificare a tuturor salariaţilor: nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia/ocupaţia, tipul contractului, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat.

De asemenea, în proiectul elaborat este stipulată înregistrarea în registru a datei şi temeiului încetării contractului individual de muncă la data încetării contractului individual de muncă. O nouă obligaţie prevăzută de proiect se referă la transmiterea registrului la Inspectoratul Teritorial de Muncă, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat.

Angajatorii au obligaţia de a înfiinţa un registru general de evidenţă a salariaţilor, de a-l prezenta inspectorilor de muncă la solicitarea acestora şi de a-l transmite Inspectoratului Teritorial de Muncă, în termen de 20 de zile de la data angajării primului salariat şi de 5 zile de la introducerea oricărei modificări.

În prezent, singura formă de muncă nedeclarată sancţionată de Codul muncii este folosirea forţei de muncă fără a încheia contractul individual de muncă, în formă scrisă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5