Oaspeţii - fascinaţi de programul oferit
Începând de luni, 26 octombrie, timp de opt zile, oraşul Năsăud are oaspeţi italieni şi polonezi, în cadrul proiectului (finanţat de Uniunea Europeană) „Working together for a United Europe” prin programul „Europa pentru cetăţeni”, privind înfrăţirea dintre cele trei oraşe: Năsăud, Mandello şi Mlawa, parteneriate externe care vor fi parafate în cadru festiv în ziua de 31 octombrie prin semnarea Cartei de înfrăţire.
După deschiderea oficială a întâlnirii din Sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud, prezidată de primarul urbei, Dumitru Mureşan, avându-i alături pe reprezentanţii parteneriatului de înfrăţire trilaterală Italia - Polonia - Năsăud.
În Aula CN „George Coşbuc” Năsăud, elevii şcolilor urbei au oferit un program artistic, manifestare ce a fascinat oaspeţii spectatori care, timp de peste două ore, au aplaudat frenetic prestaţia talentaţilor „artişti”. Rând pe rând au urcat pe scenă „Căluşarii” de la colegiul năsăudean, instruiţi de profesorii Ioan Seni şi Cristian Mâti, acompaniaţi de prof. Ioan Seni şi Dariu Comes (vioară); solistele Bianca Pop şi Guzu Silvia (acordeon); un grup de elevi dans clasic -vals. Apoi, elevele de la Şcoala de Aplicaţie, instruite de înv. Dochiţa Moldovan, care au încântat cu „Dansul fetelor de la Căpâlna”, urmate de elevii de la Şcoala Generală „Mihai Eminescu”, ansamblul „Muguraşul”, instruiţi de înv. Ioan Talpoş şi Cătălin Paneş, care au dansat peste aşteptări, urmaţi de solista Anuţa Morar. Un moment deosebit de gustat de cei din sală au oferit cei de la dans modern „Meteor” Bistriţa (Zina Morar) şi Meteor Juniori - Năsăud (Dorina Buia), urmaţi de elevii ansamblului „Dor Năsăudean” (prof. Ecaterina Raţiu) de la Grupul Şcolar Economic, pentru ca spectacolul să se încheie cu evoluţia celor de la „Someşana” ai Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, instruiţi de Florin Piersică şi Liviuţa Istrate. Acompaniamentul a fost asigurat de Valer Fodorca, referent muzical la Casa de Cultură năsăudeană şi colegii lui instrumentişti, în timp ce întregul program a fost prezentat de talentata şi inimoasa Bianca Fodorca.
Ziua a doua a vizitei s-a desfăşurat conform programului cu întâlnirea la sediul Primăriei oraş Năsăud, unde coordonatoarele proiectului - Dana Someşan (Fetti) şi Carmen Oltean - au făcut o prezentare amănunţită, bine documentată, punând accentul pe istorie, atracţii turistice, oportunităţi de investiţii etc., oaspeţii arătându-se foarte impresionaţi şi interesaţi. După atelierul de lucru de la „Casa Şotropa”, cu toţii au vizitat Muzeul Grăniceresc Năsăudean, precum şi Muzeul şi Casa Memorială Liviu Rebreanu.
Ziua a treia a demarat tot la sediul Primăriei unde oaspeţii şi-au prezentat oraşele: italienii - Mandello del Lario, iar polonezii - Mlawa - istoric, atracţii turistice, oportunităţi de investiţie, activităţi industriale şi agricole cu promovarea produselor finite ale acestora.
După-amiază au vizitat Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae”, unde corul „Deisis” a susţinut un concert de muzică.
În zilele următoare, oaspeţii vor vizita judeţul, urmând ca sâmbătă, 31 octombrie, să se semneze de către primarii celor trei oraşe, Carta de Înfrăţire.
Adaugă comentariu nou