COMUNICAT DE PRESĂ "CARTEL ALFA"
20.000 de sindicalişti vor cere miercuri, în Piaţa Victoriei,
MUNCĂ DECENTĂ
„GUVERNANŢI, GÂNDIŢI-VĂ LA OAMENI!”
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, împreună cu BNS, CSDR şi CNSLR-Frăţia organizează miercuri, 7 octombrie 2009, între orele 11.00 – 14.00, o amplă manifestaţie sindicală la Bucureşti, în Piata Victoriei, în faţa sediului Guvernului. La acţiune sunt aşteptaţi să participe peste 20.000 de sindicalişti din întreaga ţară.
Sub sloganul „GUVERNANŢI, GÂNDIŢI-VĂ LA OAMENI!”, sindicaliştii vor protesta împotriva nerespectării, de către Guvernul României, a Planului de măsuri anticriză stabilit de comun acord cu partenerii sociali, la începutul acestui an.
Revendicările celor patru confederaţii sindicale sunt:
• Salariul minim pe economie garantat în plată de:
740 Ron în 2010
1.300 Ron în 2014 (minimum 50% din salariul mediu pe economie)!
• Legea salarizării unitare în sectorul bugetar – refacerea grilelor de salarizare în conformitate cu principiile şi criteriile convenite,
• Dezvoltarea economiei naţionale – investiţii în economie şi susţinerea unităţilor economice,
• Pactul pentru ocupare – pentru noi locuri de muncă stabile şi protecţia lucrătorilor,
• Asigurarea protecţiei lucrătorilor aflaţi temporar fără loc de muncă,
• Majorarea pensiilor.
Pe toată durata manifestaţiei vor lua cuvântul liderii celor patru confederaţii sindicale precum şi preşedinţii a numeroase federaţii (din sectorul bugetar şi din economia reală) afiliate la structurile naţionale.
Data de 7 octombrie a fost aleasă întrucât, la nivel internaţional ea reprezintă
ZIUA MONDIALĂ A MUNCII DECENTE.
7 octombrie, Ziua Mondială a Muncii Decente
Congresul fondator al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), la care CNS „Cartel ALFA” şi celelalte trei confederaţii sindicale sunt afiliate, a hotărât mobilizarea anuală a mişcării sindicale internaţionale, în cadrul unei zile de acţiune mondială pentru MUNCA DECENTĂ.
Ziua de 7 octombrie a fost aleasă ca Zi Mondială a Muncii Decente.
La iniţiativa CSI, an de an, în data de 7 octombrie dar şi în săptămânile care o preced, confederaţiile sindicale din întreaga lume organizează o serie de manifestaţii, dezbateri, evenimente, informări etc., a căror menire este să accentueze importanţa majoră pe care o are MUNCA DECENTĂ.
Obiectivul acestor manifestaţii este să determine guvernele şi organizaţiile patronale din întreaga lume să conştientizeze faptul că orice persoană trebuie aibă un loc de muncă care să îi permită să ducă o viaţă demnă şi să răspundă nevoilor sale esenţiale.
Guvernele din întreaga lume trebuie determinate să facă un obiectiv prioritar din crearea de locuri de muncă decente pentru toţi, deoarece munca decentă este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva sărăciei. Deşi în numeroase cazuri se afirmă că multe ţări nu îşi pot permite salarii echitabile şi nici condiţii de muncă mai bune, beneficiile demonstrate pe termen lung ale acestor măsuri ar conduce la locuri de muncă decente, justifică pe deplin invocatele costuri pe termen scurt.
De ce Munca Decentă?
Munca decentă constituie o parte esenţială a soluţiei la criza mondială. Ea presupune crearea de locuri de muncă, salarii adecvate şi protejarea drepturilor lucrătorilor, în particular a dreptului de a organiza un sindicat şi de a purta negocieri colective. Ea implică, de asemenea, abolirea discriminării, a muncii copiilor şi a muncii forţate şi accesul la „plase de siguranţă” sociale pentru persoanele care nu au un loc de muncă. Munca decentă presupune un dialog social, dialog între guverne, sindicate şi angajatori, pentru găsirea soluţiilor care să acţioneze în interesul tuturor, dialog bazat pe recunoaşterea rolului esenţial şi legitim al sindicatelor în muncă şi în societate. Munca decentă implică, de asemenea, înlăturarea inegalităţii care separă bogaţii de săraci, situaţie care a fost un element contribuitor la criză, şi vegherea la existenţa unor venituri adecvate, care să garanteze lucrătorilor şi familiilor lor un nivel de viaţă decent care să contribuie, la rândul lui, la stimularea creşterii economice.
Anul acesta, Ziua Mondială a Muncii Decente (ZMMD) se va derula sub auspiciile celei mai mari crize care a existat de mai bine de o jumătate de secol. Milioane de oameni îşi pierd locurile de muncă din cauza speculaţiei şi avidităţii care se află la baza unui model economic fondat pe dereglementare şi pe ideologia pieţei libere absolute.
De aceea anul acesta, Ziua Mondială a Muncii Decente va avea ca obiective primordiale scoaterea lumii din recesiune şi construirea unei noi economii mondiale care să acorde prioritate intereselor cetăţenilor. Peste tot în lume, organizaţiile sindicale vor prezenta cereri specifice guvernelor naţionale şi le vor chema să acţioneze în consecinţă, atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional.
Guvernele sunt chemate să construiască o economie care:
- să genereze muncă decentă cu salarii adecvate;
- să respecte drepturile sindicale ale tuturor;
- să garanteze o reglementare financiară puternică, să pună finanţele în serviciul economiei reale iar economia reală în slujba cetăţenilor;
- să garanteze respectarea drepturilor tuturor lucrătorilor, fără diferenţă, şi să pună capăt sărăciei, inegalităţii, discriminării şi exploatării; şi
- să contribuie la dezvoltarea durabilă, prin intermediul investiţiilor şi al locurilor de muncă „verzi”.
ZMMD, punct de legătură internaţional pentru promovarea măsurilor anticriză
Guvernele şi ţările membre ale grupului G20, care reprezintă mai mult de trei sferturi din economia mondială totală, s-au reunit la Londra, în luna aprilie a acestui an. Deciziile luate cu prilejul Summit-ului au lăsat să se întrevadă posibilitatea unei schimbări reale şi veritabile. Cu toate acestea, „mai sunt multe de făcut pentru ca acest potenţial să devină realitate. De aceea, Consiliul General al Confederaţiei Sindicale Internaţionale a decis că anul acesta, Ziua Mondială a Muncii Decente ar trebui să acţioneze ca şi punct de legătură internaţional, pentru promovarea măsurilor cerute de mişcarea sindicală, pentru a scoate economia mondială din recesiune şi a construi o nouă economie”. (Guy Ryder, Secretar General al CSI).
Anul trecut, cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, 17.000 de membri de sindicat au participat la manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Constituţiei.
La nivel mondial, în 2008 au fost organizate evenimente şi manifestaţii sindicale pentru promovarea Muncii Decente în 130 de ţări, de către 216 de organizaţii afiliate la CSI şi de către alte 79 de organizaţii ne-membre. Acţiunea a reprezentat un real succes.
Departamentul Comunicare al CNS „Cartel ALFA”
Citiţi şi:
- 7 octombrie, Ziua Mondială a Muncii Decente
- Peste 100 de sindicalişti din judeţ au fost prezenţi la miting
- Sindicaliştii bistriţeni au protestat de Ziua Mondială a Muncii Decente
- Cartel ALFA propune un set de măsuri urgente pentru depăşirea situaţiei de criză
- Doamnelor şi domnilor Parlamentari, domnule Prim ministru,
Adaugă comentariu nou