Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar putea fi reluată
Dacă în campania trecută, părinţii nu au fost convinşi de beneficiile vaccinării anti HPV, în vederea prevenirii cancerului de col uterin, de această dată oficialii Ministerului Sănătăţii încearcă reluarea campaniei care se va derula sub sloganul ,,Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale, informează-te!".
Pentru imunizarea împotriva virusului HPV, sunt vizate elevele cu vârste între 10 şi 14 ani. Într-o primă etapă vor fi instruiţi medicii şi profesorii, care se vor întâlni ulterior cu părinţii la şcoală şi în cabinetele medicale pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva virusului HPV. Este o abordare ce presupune un dialog şi o comunicare directă pe filiera medic – profesor – părinte.
Potrivit reprezentanţilor din Sănătate, această campanie de informare nu va fi urmată obligatoriu şi de o campanie de vaccinare. Imunizarea va avea loc numai dacă, statistic, măcar jumătate dintre părinţi înţeleg utilitatea demersului şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii. Potrivit specialiştilor, vaccinarea nu produce modificarea comportamentului sexual şi se administrează în 3 doze într-un interval de 6 luni.
Împotriva cancerului de col uterin, în prima campanie de vaccinare, doar 11 fetiţe din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost vaccinate din cele 1.869 luate în evidenţă.
Programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva infecţiei cu virusul HPV a fost iniţiat, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, în mandatul fostului ministru Eugen Nicolăescu. Programul a fost considerat un eşec, pentru că, potrivit datelor întocmite de ministerul de resort, au fost vaccinate 2.600 de fetiţe, ceea ce reprezintă doar 2,57% dintre elevele de clasa a IV-a. Pentru astfel de vaccin s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane lei, fără a mai pune în calcul faptul dacă această acţiune nu ar fi reluată, termenul de valabilitate al dozelor de vaccin ar expira, ceea ce înseamnă o mulţime de bani pierduţi. Vaccinul este valabil până la începutul anului viitor. Eşecul acţiunii de prevenire a cancerului de col uterin s-a datorat lipsei de informare, având în vedere că este un vaccin nou.
Citiţi şi:
- Luni, 24 noiembrie, începe campania naţională de vaccinare împotriva cancerului de col uterin
- DSP BN: 17 noiembrie 2024- Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin
- Programul de vaccinare împotriva virusului HPV a fost sistat
- Vaccinul împotriva cancerului de col uterin, disponibil gratuit şi pentru tinerele cu vârsta peste 24 de ani
- SAPTAMANA COMBATERII CANCERULUI DE COL UTERIN CONTINUA
Adaugă comentariu nou