Vaccinul împotriva cancerului de col uterin, disponibil gratuit şi pentru tinerele cu vârsta peste 24 de ani

*se vor putea vaccina gratuit şi tinerele cu vârsta peste 24 de ani, dar numai la recomandarea medicului ginecolog * împotriva cancerului de col uterin, în prima campanie de vaccinare, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost vaccinate 400 de fete.

Campania de promovare a acţiunii de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a tinerelor cu vârste între 12 şi 24 de ani, a început în cursul săptămânii trecute.

Potrivit dr. Aida Colda, medic primar epidemiolog, Serviciul Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, vaccinarea era prevăzută până acum prin cabinetele de medicină şcolară şi cele ale medicilor de familie. O nouă măsură este că începând de luna viitoare, vaccinarea tinerelor cu vârste între 12 şi 24 de ani se va putea realiza şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi a cabinetelor de planificare familială.

,,Vaccinarea se adresează persoanelor de sex feminin cu vârsta între 12-24 ani şi persoanelor de sex feminin cu vârsta peste 24 de ani, numai după consultul şi la recomandarea medicului ginecolog pe baza rezultatelor testului Babeş - Papanicolau”, ne-a comunicat dr. Aida Colda.

Vaccinarea este gratuită şi va continua şi în acest an, începând cu luna aprilie. Astfel, medicii din cabinetele şcolare aşteaptă acordul scris al părinţilor. Înainte ca aceştia să decidă, părinţii trebuie informaţi despre avantajele, dar şi dezavantajele serului anti-HPV.

Reamintim că o astfel de campanie a fost demarată în luna noiembrie a anului trecut în urma rezultatelor studiului realizat la nivel naţional pentru evaluarea campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti- HPV.

Conform acestuia, 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune sunt de acord cu vaccinarea fetiţelor lor în vârsta de 12-14 ani. Medicii le vor explica oamenilor de ce este bine să-şi imunizeze copilele împotriva acestei maladii, dar şi ce riscuri există.

Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, 330.000 de doze de vaccin vor ajunge în şcolile din toată ţara, dar vaccinarea depinde strict de acordul părinţilor. În judeţul nostru au ajuns 2.208 doze de vaccin.

,,Dozele de vaccin vor fi distribuite de DSP B-N pe bază de protocol de predare-preluare încheiat între DSP şi cabinetul vaccinator”, a precizat medicul primar epidemiolog Aida Colda.

În aceste zile, părinţii vor primi un pliant informativ şi vor semna că au luat la cunoştinţă de desfăşurarea acestui program. Cei care nu doresc vaccinarea copilelor vor fi obligaţi să semneze o declaraţie de refuz. Reprezentanţii MS atrag atenţia medicilor să nu vaccineze copilul dacă părintele acestuia nu a semnat că a fost informat.

Vaccinul se realizează în trei doze, de-a lungul unei perioade de şase luni. Cea de-a doua doza se face la două luni distanţă de prima, iar cea de-a treia, la şase luni de la prima vaccinare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5