Bani pentru înlocuirea sistemelor clasice de încălzire
Românii vor primi până la 25 de mii de lei sprijin de la stat pentru a-şi monta panouri solare, pompe de căldura şi alte sisteme nepoluante pentru apă caldă, încălzire şi curent electric pentru locuinţe. 520 de milioane de lei au fost alocaţi prin programul "Casa Verde". Banii vor veni de la Fondul de Mediu, din taxa auto de poluare. După ce a fost amânat de două ori, programul „Casa Verde” a început azi. Pe paginile de internet www.mmediu.ro şi www.afm.ro sunt publicate lista instalatorilor validaţi, adică a firmelor autorizate să comercializeze şi să monteze sisteme de energie alternativă. Doritorii trebuie să-şi aleagă una dintre firme. Începând de mâine, cei interesaţi pot să-şi depună o cerere de înscriere şi un dosar la firma respectivă, să obţină o notă de acceptare de la instalator şi să plătească diferenţa de bani.
Un sistem de energie alternativă este şi pompa de căldură. Cine vrea să-şi instaleze o pompă de căldură va primi de la stat doar circa 20% din întregul preţ al acesteia, restul urmând să plătească din banii proprii. Un asemenea sistem de căldură costă 9.000 de euro. Potrivit specialiştilor, pompa de căldură presupune un întreg ansamblu: încălzire prin pardoseală, pompe, sisteme de automatizare şi de decopertare, iar economia este de 40% faţă de sistemul de încălzire pe bază de curent electric. Preţul ridicat ar putea împiedica asociaţiile de locatari de la bloc să intre în program. În acest caz, firmele producătoare de panouri îi sfătuiesc pe locatari să aplice individual, ca să aibă şanse să-şi acopere costurile în proporţie de 90%.
Montarea echipamentului aduce cu sine o reducere din preţul plătit pentru încălzirea casei cu pana la 30%, iar in cazul încălzirii apei reducerea ajunge la 60%. Bugetul pentru acest proiect este de 110 milioane de euro. Companiile trebuie sa funcţioneze de cel puţin sase luni pentru a putea fi acceptate de Minister. Suma maxima plătită de Minister include si TVA-ul aferent. Pompele de căldura sunt subvenţionate de stat.
Ministerul Mediului sponsorizează achiziţionarea de: generatoare electrice, pompe si panouri solare.
Preţul unui panou solar variază intre 2000 si 4000 de euro. „Plătim şi proiectarea si manopera. Nu vom plăti conexiunea la apa rece sau electricitate”, afirma pe site Ministerului Mediului, fostul ministru Korodi.
Daca montarea nu e urmată de un proces-verbal al beneficiarului, Ministerul nu va plăti nimic. Programul se va derula in reşedinţele de judeţ. Prioritate vor avea cei care vor merge primii. In majoritatea oraşelor mari, va fi o concurenta intre firme. Mare atenţie la ce firma alegeţi: echipamentele trebuie să fie solide şi să corespunda criteriilor Uniunii Europene. De asemenea, firmele trebuie să ofere garanţie de trei ani. Până acum, 5.000 de firme au cerut să se înscrie în program, însă numai 2.000 au adus şi documentaţia completă.
Citiţi şi:
- Programul "Casa Verde", accesibil şi persoanelor fizice
- Bistriţa-Năsăud: peste 1,5 milioane de lei pentru,,Casa Verde”
- Programul „Casa Verde” a fost amânat din nou
- Judeţul Bistriţa-Năsăud, fruntaş la cererile depuse pentru programul,,Casa verde”
- Anul 2019 aduce energia verde în locuințele bistrițenilor
Adaugă comentariu nou