Culorile toamnei
Incet ,aproate pe nesimtite , asistam la trecerea spre noul anotimp. Cea care imbraca haina schimbarii este Natura .Trebuie sa recunoastem ca natura este o sursa inepuizabila de idei valoroase pe care le putem exploata daca ne folosim de imaginatie.
Inainte de a ma lasa coplesita de farmecul anotimpului alb si-a sarbatorilor de iarna,vreau sa invalui in cuvinte frumusetea si bogatia anotimpului, care tocmai si-a lasat ,,jaluzelele”, lasand in aer mireasma gutuilor,a merelor coapte ,belsugul camarilor si culoarea frunzelor ,care nu s-au grabit sa se desprinda si care s-au colorat in voie fara a fi afectate prea mult de noptile friguroase.
,,Toamna e o a doua primavara cand fiecare frunza e o floare”. Intelegand profunzimea acestor cuvinte si tinand seama de faptul ca din ce in ce mai putin copii isi petrec timpul in natura ,manifestand mai mult interes pentru calculator si televizor ,am propus derularea unui proiect tematic cu numele,,Culorile toamnei” tocmai pentru a-i determina pe copii sa perceapa natura cu toate simturile .Un lant intreg de activitati am desfasurat cu elevii din ciclul primar si prescolar ,care s-au finalizat cu mai multe produse finite .Impreuna cu colegele mele ,Sonia Coros(professor cl II –IV)
si Sinziana Cordovan (prof .invatamant prescolar), am organizat elevii pe grupe dupa aptitudinile si capacitatile pe care le au, asa incat , TOAMNA, a fost descrisa in compuneri ,a fost cantata ,gustata si mai ales pictata.Am observat ca toate activitatile au contribuit la dezvoltarea capacitatilor creatoare ale copiilor sadind in constiinta acestora increderea in propriile posibilitati si respectul pentru ceea ce cred si cum se exprima colegii lor.
Cele mai atractive si mai captivante au fost activitatile artistico-plastice care influenteaza benefic formarea personalitatii copilului ,nu numai in plan estetic ci si pe plan moral ,afectiv ,intelectual.Copiii au creat acel ,,altceva “prin compozitii in acuarela sau desen lucrand in tehnici rar utilizate precum imprimarea ,fuzionarea,stropirea imbinandu-se si tehnici mixte.Cu lucrarile copiilor nostri am trecut granitele judetului nostru, participand la concursul national ,,Culorile toamnei “ de la Iasi .Lucrarile au fost expuse la Biblioteca Judeteana ,,Gh, Asachi” ,iar expozitia a putut fi vizitata in perioada 1-30 noiembrie 2012. Dupa aceasta a umat jurizarea si publicarea lucrarilor copiilor in cartea ,,Culorile toamnei”,primita cu mare bucurie de participanti, impreuna cu diplomele si premiile acordate.Munca ne-a fost rasplatita.Specialisti in domeniu ne-au evaluat lucrarile sin ne-am bucurat de un succes deosebit. Impreuna cu colegele mele.am paticipat la concurs, alaturi de scoli prestigioase din tara, cu un numar de 27 de copii dintre care sapte au fost premiati:Dos –Hartig Andrada ,cl.a III-a ,premiul I ; Bucur Bianca ,cl.aII-a ,premul I ;Romonti Ioana ,cl.I,premiul II; Somesan Andreea ,cl.a II –a ,premiul II; Contiu Florin,cl.a III-a ,premiul III; Porcaras Andrei cl.aII-a,pemiul III;Bucur Raul ,prescolar ,premiul III. Am indrumat 14 elevi cu lucrari si tehnici diferite si pot spune ca sunt foarte bucuroasa ca ,,marele premiu “ a ajuns in scoala noastra pentru indrumatorul care a participar cu cei mai multi elevi la concurs .
Prin activitatile extradidactice am incercat sa aplicam in practica toate cunostintele noastre ,sa dam posibilitatea copiilor sa se exprime liber si ei ne-au demonstrate ca este un ,,ceva inedit”ce numai la ei se poate gasi.
,,Rezultatele au fost ode ale frumosului …Modelul cadrului didactic este o dovada vie ca doar prin modele si indrumare permanenta copilul ajunge la rezultate incurajatoare,”(Mihaela Albianu –prefata album ,,Culorile toamnei”)
Copiii au fost numiti ,,micii artisti”care ,cu pricepere si daruire au fost stimulati si incurajati in traseul descoperirii si transpuneri frumosului.
Am avut, asadar, o toamna bogata si asemeni bunului gospodar, ne-am cules roadele.Asteptam ca anotimpul alb sa se astearna si sa ne inspire ,iar natura sa ne ofere posibilitatea de a-i vedea farmecul si fascinatia unica, spre sanatatea fizica si liniste sufleteasca.
Prof .invatamant primar NELIA GALATAN
Scoala Primara Orosfaia
Citiţi şi:
- Balul Toamnei (prima ediţie)
- Vezi lista celor 32 de elevi bistriţeni, premiaţi pentru desene şi creaţii literare!
- Lecţie despre bogăţiile toamnei la clasa a III-a A
- „Balul Toamnei” celebrat la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă
- Un an bogat în medalii pentru electroniștii de la Palatul Copiilor Bistrița. Ei sunt copiii noştri talentaţi!
Adaugă comentariu nou