Ovidiu Creţu: Am venit la Bistriţa cu Luduşanul
Primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, a fost introdus în discuţie, la lansarea volumului „Timpurile Bistriţei”, autor Constantin Sănduţă, de Ioan Pintea, care ne-a declarat că avem un primar care este un cititor perseverent. “Ca director de bibliotecă nu pot decât să mă bucur pentru acest lucru, mai ales că avem şi lecture comune” spune Ioan Pintea.
Primarul a vorbit despre întâlnirea lui cu Bistriţa: “Am venit cu 4 ani înaintea înfiinţării judeţelor, în 68. Nu am venit cu căruţa, ci cu trenul, cu Luduşanul, de la Chiraleş. Am fost uimit de Bistriţa, de saşi şi de biserica din centru. M-am îndrăgostit de oraş, unde am rămas în ultimii 50 de ani. Îmi amintesc cum mă trezeam la 4 dimineaţa să stau la coadă la smântână sau carne. M-am regăsit în multe pagini ale lucrării domnului Sănduţă. E foarte important ca să punem pe hârtie amintirile. Este istoria unui oraş în care merită să trăieşti. Bistriţa s-a format pe o structură germană, cu spirit organizatoric, administraţie eficientă. Românii care au venit în oraş au reuşit să se adapteze şi să meargă pe aceeaşi linie. De-a lungul timpului au existat perioade care nu au fost aşa cum trebuie. Nici azi nu este totul foarte bine. Mersul nostru, al Bistriţei, este însă unul pe o direcţie bună”.
Comentarii
In noul sediu al Bibliotecii judetene, lansaile de carte se fac intr-un spatiu improvizat in coridorul de sticla de la parter pervazut ca spatiu de expozitie, amintind de vechea locatie de pe str. Garii cand activitatile cu publicul se organizau pe scarile bibliotecii, unde intre altele primarul citea povesti copiilor. Este totusi un pas, de pe scari pe coridor. Intr-adevar, in aces spatiu ingust numit pretentios "sala de conferinte" ai impresia ca esti in trenul cu care venea primarul la Bistrita (vezi imaginea). Vorbind serios, cladirea de pe Odobescu-11 ar avea nevoie de un spatiu suplimentar care s-ar putea obtine prin amenajarea ca mansarda a podului cladirii, care ar putea sa preia unele din functiile bibliotecii precum mediateca, biblioteca virtuala, inclusiv o sala de conferinte, dupa modelul celei de la Biblioteca judeteana Brasov (vezi "Casa Baiulescu").
Intr-adevar, "Bistriţa s-a format pe o structură germană, cu spirit organizatoric, administraţie eficientă". Pacat ca uneori mai nimereste la carma orasului cate unul ca Cretu (cacofonie intentionata) care strica ce au facut altii.
Adaugă comentariu nou