Sărbătoare a sportului bistriţean. Prof. Constantin Sănduţă a lansat Cartea Gloriei Bistriţa

Zi de sărbătoare pentru sportul bistriţean la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, unde a avut loc lansarea volumului „Cartea Gloriei Bistriţa”, semnat de prof. Constantin Sănduţă. Moderatorul evenimentului a fost managerul instituţiei, Ioan Pintea, care i-a invitat pe cei prezenţi, în mare majoritate sportivi, să fie şi utilizatori ai Bibliotecii Judeţene, care este la zi cu achiziţia de carte sportivă. Gavril Ţărmure, managerul Edituri Charmides, la care a văzut lumina tiparului volumul, a vorbit despre reuşitele Bistriţei, care a ţinut o echipă de fotbal la cea mai înaltă performanţă, „Nea Jean fiind un reper în ceea ce priveşte managementul în sport, secondat îndeaproape de Constantin Sănduţă, o fire modestă, un om extrem de inteligent”. Puţină lume ştie faptul că Andrei Moldovan a fost fotbalist, apropiat al echipei Universitatea Cluj, în timpul liceului şi a studenţiei.
„Ar trebui să dăm o atenţie mai mare sportului, pentru că este o formă de educaţie excepţională. Sunt critic şi din cauza sportului, care m-a făcut să cresc în spiritul competitiv. Volumul ce-l lansăm este unul extraordinar, văzându-se pe lângă documentaţia extrem de riguroasă şi talentul domnului Sănduţă, care are un har al povestirii. Se foloseşte în carte o tehnică cinematografică. Este o carte scrisă cu har şi înţelepciune”, a declarat criticul Andrei Moldovan.
Profesorul Virgil Rus a făcut un portret a celui pe care îl consideră mentorul său, Constantin Sănduţă. Aplicat asupra cărţii şi a fenomenului sportiv bistriţean a vorbit universitarul Mircea Gelu Buta, care a citat un articol din Gazeta Bistriţei din anul 1923 despre tânăra echipă, Gloria, care la un an de la înfiinţare, în competiţii „aproape de-a rândul a ieşit câştigătoare”. De asemenea, a fost pomenit primul meci internaţional avut de Gloria în anul 1962, cu Metropol Brazilia. Evenimentele au culminat în anul 1994 cu câştigarea Cupei României.
„Sunt convins că generaţia de astăzi îşi va face datoria să se încline în faţa concitadinului nostru, Constantin Sănduţă, pentru tot ceea ce a făcut pentru Bistriţa”, a declarat Mircea Gelu Buta.
Profund emoţionat, autorul cărţii, Constantin Sănduţă a declarat: „Sportul m-a învăţat că victoriile durează o clipă şi le ştergi din memorie păşind spre alte competiţii. Cartea surprinde tulburătoarele evenimente ce m-au încărcat cu ştiinţa lucrurilor, cu multe amintiri, cu dorinţa de a satisface pe bistriţeni. Am scris adevărul fără patimă, fără echivocuri, în termeni potriviţi, ca moştenire pentrru generaţiile care vin. De la 6 iulie 1922 până aproape în zilele noastre Gloria a scris istorie, culminând cu anii 80-90, când putem numi deceniul de aur al echipei. Am fost 25 de ediţii în divizia A cu o comportare glorioasă. Sunt sigur că Gloria va reveni la strălucire, pentru că bistriţenii doresc să fie prezenţi pe stadion şi să audă de numele echipei noastre în mass-media. Vă utez tuturor sărbători fericite şi să fim încrezători în viitorul nostru”.
Dintre cei prezenţi îi amintim pe fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa Ioan Horoba, Romică şi Răzvan Grec, Alexandru Hatfaludi, fostul primar Vasile Moldovan, Gheorghe Şanta, Valer Someşan, Constantin Sava, doctorul Radu Kizer, iar dintre numele grele ale Gloriei pe fotbaliştii Victor Ciocan, Grigore Butuza, Dorel Zăgrean.
La final, autorul a acordat autografe.

Comentarii

21/02/17 14:32
Curtean Ana

Felicitari domn' profesor! Ati fost, sunteti si veti ramane pentru mine un model!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5