Fermierii bistriţeni sunt chemaţi la vot pentru Camera Agricolă
Agricultorii îi vor putea vota pe cei care le vor reprezenta interesele în Camera Agricolă Bistriţa-Năsăud. Scrutinul se va desfăşura duminică, 24 noiembrie, foarte probabil între orele 8-18, la secţiile de votare din cele 62 de oraşe şi comune ale judeţului nostru.
La nivelul judeţului a fost constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, al cărui preşedinte este Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Acest comitet are drept rol organizarea alegerilor pentru membrii Colegiului Judeţean al Camerei Agricole.
De asemenea, a fost instituită şi Comisia Electorală a Circumscripţiei Electorale Judeţene nr. 6 Bistriţa-Năsăud, prezidată de juristul Claudiu Boca, din cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.
***
Cei care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi doresc să candideze pentru a fi aleşi, îşi pot depune candidatura până la data de 25 octombrie, ora 16. Dosarele se înregistrează la sediul Comisiei Electorale de Circumscripţie, în fapt la Direcţia pentru Agricultură (str. Ioan Slavici, nr. 2-4).
Practic, în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole vor fi, după alegeri, opt reprezentanţi de la asociaţiile profesionale reprezentative din domeniul agricol şi conexe, constituite şi înregistrate la nivel judeţean; doi reprezentanţi ai patronatelor din domeniul agricol şi conex; două persoane reprezentând sindicatele din domeniul agricol; doi reprezentanţi de la cooperativele agricole; un loc este rezervat proprietarilor de păduri şi composesoratelor; tot un loc au rezervat, după scrutin, şi reprezentanţii instituţiilor de învăţământ şi/sau cercetare agricolă. În acest Colegiu Judeţean vor mai fi un reprezentant al medicilor veterinari, patru fermieri înscrişi în listele electorale şi alţi patru fermieri cu vârsta până la 35 ani, ne-a precizat preşedintele Comisiei Electorale Judeţene, Claudiu Boca.
În toamna anului trecut, când au mai fost “pregătite” aceste alegeri, aproape 50 de bistriţeni şi-au depus candidatura pentru un mandat în Colegiul Judeţean.
Ulterior, din Colegiul Judeţean se va desemna un Birou Permanent, format din preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi patru membri.
***
Au drept de vot toţi fermierii înscrişi la APIA BN, circa 40.000 de persoane. Listele electorale au fost deja transmise autorităţilor locale şi sunt afişate la sediile primăriilor.
Se va vota în baza actului de identitate. Pentru aceste alegeri, va exista un singur buletin de vot, cu cele nouă secţiuni distincte. Foarte probabil, marea bătălie se va da în zona asociaţiilor profesionale – crescătorii de taurine, de ovine şi caprine, de albine, asociaţia societăţilor din domeniul panificaţiei etc. – care pe anumite zone sunt şi foarte bine organizate şi cu mare influenţă pe plan local.
***
Potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean de Iniţiativă, Alexandru Pugna, cheltuielile pentru alegerile de la Camera Agricolă nu sunt finanţate de la Ministerul Agriculturii, astfel că trebuie susţinute de la nivel local, de către structurile implicate. Astfel, în aceste zile trebuie găsite soluţii financiare, din donaţii, sponsorizări etc., pentru plata buletinelor de vot şi a ştampilelor. “Noi vom căuta toate soluţiile legale pentru a putea organiza şi desfăşura aceste alegeri. Ţin să menţionez că nu vor fi plătite indemnizaţii pentru cei din secţiile de votare, din Comisia Electorală Judeţeană, Comitetul Judeţean de Iniţiativă etc.”, ne-a declarat Alexandru Pugna.
***
Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică. Ele sunt în create în scopul promovării intereselor fermierilor, persoane fizice şi juridice din agricultură, cu toate ramurile ei: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism, denumite activităţi conexe. Camerele agricole trebuie să promoveze în rândul fermierilor politicile agrare comune, programele naţionale de dezvoltare rurală, strategia şi politicile României de susţinere financiară a agricultrii, a cercetării agricole fundamentale şi aplicate. Un rol deosebit trebuie să aibă în domeniul absorţiei fondurilor europene în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi acvacultură. Atribuţii au şi în domeniul formării profesionale a fermierilor, al consultanţei agricole de specialitate.
Citiţi şi:
- În lipsa finanţării, alegerile de la Camera Agricolă ar putea fi suspendate
- Fermierii bistriţeni se pregătesc de alegeri la Camera Agricolă
- Alegerile pentru Camera Agricolă, amânate până în 21 octombrie
- Alegerile de la Camera Agricolă, suspendate până la modificarea legii în domeniu
- Candidaturile pentru Colegiul Judeţean al Camerei Agricole pot fi depuse până în 26 septembrie
Adaugă comentariu nou