Rugăciuni pentru bolnavi la Biserica Greco-Catolică „Bunavestire”
Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, zi marcată în fiecare an la 11 februarie – când în anul 1858 a avut loc prima apariţie a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes – la Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Bistriţa s-au desfăşurat rugăciuni pentru cei bolnavi şi în suferinţă. Bucuria credincioşilor, prezenţi în număr foarte mare, a fost amplificată şi de prezenţa monseniorului Mihai Todea, vicar general eparhial. După Sfânta Liturghie solemnă, în cadrul căreia monseniorul Mihai Todea a rostit un înălţător şi pilduitor cuvânt de învăţătură despre rugăciune, despre foloasele acesteia în alinarea suferinţelor celor bolnavi, s-au rostit rugăciuni speciale pentru cei aflaţi în suferinţă. „Dumnezeule, părinte iubitor în braţele căruia găsesc refugiu toţi suferinzii, ascultă rugăciunea pe care ţi-o adresăm pentru toţi cei apăsaţi de durere. Dă-le tărie şi alinare bolnavilor, infirmilor, bătrânilor şi muribunzilor. Inspiră celor care îngrijesc de ei pricepere, răbdare, înţelepciune şi compătimire. Fă ca ei să găsească gesturi care să-i încurajeze, cuvinte care să-i lumineze, dar mai presus de toate dă-le iubirea aducătoare de alinare”.
Subliniem faptul că în biserică au fost prezenţi şi un număr mare de cadre medicale: medici, asistente, farmacişti, cei care se îngrijesc zi şi noapte de sănătatea trupească a pacienţilor. Doctorul Ioan Emil Morariu, în cuvântul domniei sale, a spus, printre altele: „Este de reţinut că profesia medicală nu-i o simplă meserie cum încearcă s-o bagatelizeze unii din necunoaştere, ci este artă, pur şi simplu, care presupune o pregătire profesională continuă şi mult har dumnezeiesc. Un lucru este cert, că atât bolnavii, cât şi cadrele medicale, în situaţiile limită, cer ajutor „Celui fără de început”, făcându-şi semnul crucii, Cruce a cărei ax vertical simbolizează legătura omului cu cerul, iar axul orizontal îmbrăţişarea Domnului nostru Iisus Cristos, care ne cuprinde pe toţi în drumul nostru spre mântuire”.
În continuare, în Sfânta Biserică, protopopul Vasile Ioan Frişan a dat citire mesajului Sfântului părinte Papa Francisc cu ocazia celei de-a 22 zi mondiale a bolnavului: „Mă adresez în mod deosebit persoanelor bolnave şi tuturor celor care le acordă asistenţă şi îngrijire. Biserica recunoaşte în voi, dragi bolnavi, o prezenţă specială a lui Cristos suferind. Este aşa: alături, ba chiar înlăuntrul suferinţei noastre este cea a lui Iisus, care poartă împreună cu noi povara ei şi îi revelează sensul. Când Fiul lui Dumnezeu s-a urcat pe cruce a distrus singurătatea suferinţei şi a luminat întunericul. Suntem puşi în acest fel în faţa misterului iubirii lui Dumnezeu faţă de noi, care revarsă în noi speranţă şi curaj: speranţă pentru că în planul lui Dumnezeu chiar şi noaptea durerii se deschide la lumina pascală şi curaj pentru a înfrunta orice adversitate în compania lui, uniţi cu El”.
În aceeaşi zi, monseniorul Mihai Todea, împreună cu protopopul Ioan Vasile Frişan s-au deplasat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, unde s-au întreţinut cu bolnavii, au oficiat rugăciuni pentru însănătoşirea acestora, primind binecuvântarea cu untdelemn întru însănătoşirea lor.
Citiţi şi:
- La Biserica Greco-Catolică Bunavestire, rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, aflaţi în suferinţă
- INVITAŢIE LA ZIUA MONDIALĂ A BOLNAVULUI
- Sărbătoare, colinde şi binecuvântare la „Bunavestire”
- Moaştele Sfântului Anton de Padova la Biserica Greco-Catolică “Bunavestire” din Bistriţa
- O bucată din vălul Maicii Domnului şi un spin din coroana lui Cristos, la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe Valea Secerului-Feldru
Adaugă comentariu nou