Elevii bistriţeni, premiaţi dacă ştiu valorile oraşului

Asociaţia Bistriţa Civică organizează concursul cine ştie câştigă "Cunosc valorile oraşului meu multisecular?" adresat elevilor din ciclul gimnazial. Proiectul este finanţat parţial din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2014 şi se înscrie în seria manifestărilor dedicate aniversării celor 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bistriţa.
„Scopul acestui concurs este de a implica elevii oraşului în viaţa comunităţii, temele fiind în strânsă legatură cu viaţa în comunitate. Deoarece în anul 2014 se aniversează 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bistriţa, tematica concursului din acest an va fi legată de istoria oraşului. Elevii care se vor înscrie la concurs va trebui să studieze lucrări din afara programei şcolare, disponibile la Biblioteca judeţeană sau la Muzeul judeţean. Astfel, elevii vor cunoaşte valorile vechiului nostru burg, pe care îl vor îndrăgi mai mult şi, cu siguranţă, vor participa mai activ la viaţa comunităţii în viitor” declară Adrian Florin Chereji, preşedinte Asociaţia Bistriţa Civică. Nici premiile nu sunt de neglijat locul I 1500 lei (500 lei/elev), locul II 1200 lei, locul III 900 lei, iar primele trei echipe vor beneficia şi de o excursie de 4 zile, în vacanţa de vară, "Turul cetăţilor medievale din Transilvania". Premierea va avea loc pe 10 mai, de la ora 10, la Teatrul de vară.

Comentarii

10/04/14 12:10
Vizitator

” BISTRITA 750″. Anul 2014 reprezinta pentru orasul Bistrita un important moment aniversar si anume implinirea a trei sferturi de mileniu de la prima atestare documentara. De aceea, inutiativa Asociaţiei Bistriţa Civică (ABC) de a organiza concursul ”cine ştie câştigă” intitulat “Cunosc valorile oraşului meu multisecular?”, dedicata aniversării celor 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului este cu atat mai laudabila. Concret, este vorba de 16 Iulie 1264, cand apare intr-un document oficial numele de Bistrita. Prin urmare in 2014 orasul Bistrita inplineste 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″.
Cu toate astea, Zilele Bistritei se tin “dupa cum vrea muschii lui Cretu”, in capul caruia este o mare nebuloasa (anul trecut s-au tinut in august). Pe de alta parte, in urma cu cativa ani Cretu a mutat locul de desfasurare a zilelor Bistritei din centrul orasului (cum este in toate orasele care se respecta), in targul de vite de la Viisoara. Revenind la istoria orasului, aceasta este anterioara invaziei tatarilor, astfel ca o mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5