Cartonaş galben pentru CSM
Consiliul Superior al Magistraturii a blocat accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete. Plenul CSM a votat marţi 6 mai proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media.
Această modificare reprezintă o lovitură dată presei, procesului de transparenţă în actul de justiţie, adică, în esenţă, în comunicarea cu presa, în faza de urmărire penală dar şi după, ziariştii au acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale. Până acum, doar la simpla solicitare, ziariştii puteau obţine de la parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi şi astfel presa putea informa corect cititorii, mai ales în marile cazuri de corupţie ale unor parlamentari sau miniştri. Acum ziariştii nu mai pot primi copiile documentelor, de exemplu rechizitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale. Acum, cu noul ghid, ziariştii au acces doar la extrase ale acestor documente şi mai mult, din aceste extrase sunt scoase „pasajele referitoare la probe şi analiza acestora.” Adică parchetele şi instanţele vor transmite simple comunicate de presă fără informaţii concrete, golite de conţinut.
Jurnaliştii specializaţi în drept au solicitat eliminarea din ghid, în cadrul a patru întâlniri cu reprezentanţii CSM, a prevederilor care limitează accesul la informaţii, făcând propuneri concrete de modificare care să garanteze şi respectarea drepturilor suspecţilor. Reprezentanţii CSM au asigurat că vor include aceste propuneri, pe care, în noul ghid, le-au respins pe toate.
Citiţi şi:
- Deputatul Diana Morar: Desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie- un proiect important pentru România, un mare pas înainte pentru eliminarea MCV!
- Serviciul Judeţean Anticorupţie BN: 37 dosare penale înaintate procurorilor în 2016
- Câteva date statistice din activitatea Serviciului Stare Civilă Bistriţa
- IPJ BN: Nu mai puţin de 23 persoane cu funcţii de conducere din judeţ, implicate în fapte de corupţie
- Anul trecut, la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud au fost înregistrate un număr de 36 lucrări penale, din care 30 pentru infracţiuni de corupţie!
Comentarii
A face tevatuă excesivă înainte de judecarea unei persoane încalcă principiul unei judecăţi oneste prin itruziunea tuturor neavizaţilor şi celor cu interese suspecte. Rămâne presa fără subiecte?
Adaugă comentariu nou