"Crucea Arhiepiscopală" pentru părintele stareț Paisie Iloaie, oferită de Mitropolitul Andrei, la hramul mănăstirii de la Nușeni

sursa Radio Renasterea

Creștinii ortodocși l-au cinstit în Duminica a VI-a după Rusalii pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, mănăstirea bistrițeană ”Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din localitatea Nușeni a fost în sărbătoare. În mijlocul obștii monahale a fost prezent Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie pe un altar de vară, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoți și diaconi.

Liturghia este criteriul adevărului în vremurile noastre!

Pornind de la sărbătoarea de astăzi, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor aproape cinci mii de credincioși prezenți despre jertfa bine primită de Dumnezeu și anume Sfânta Liturghie: „Criteriul cu ajutorul căruia Sfântul Ilie le-a demonstrat că Dumnezeu este Domnul, a fost jertfa cea bineplăcută lui Dumnezeu. Și în zilele noastre sunt diferite confesiuni religioase care s-au despărțit de Biserică. Asemeni proorocului Ilie, pentru că nu putem să le dovedim adevărul cu cuvântul, nici cu viața noastră ascetică, daca ea ar fi, nici cu pedepsele lui Dumnezeu, zicem noi că le-am demonstra adevărul prin jertfa Sfintei Liturghii. Liturghia este criteriul adevărului în vremurile noastre, Liturghia este jertfa nesângeroasă în care Duhul Sfânt preface prescura și vinul în Trupul Domnului Iisus Hristos. Este jertfa adevărată, este izvor de har și de binecuvântare pentru toată lumea”.

"Crucea Arhiepiscopală" pentru părintele stareț Paisie Iloaie

Peste 200 de credincioși s-au împărtășit iar pe tot parcursul Sfintei Liturghii, cei prezenți la mănăstirea de la Nușeni s-au închinat la o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, adusă de la schitul „Prodromul” din Sfântul Munte Athos, icoană ce va rămâne la mănăstire.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit i-a dăruit starețului mănăstirii, părintelui protos. Paisie Iloaie, distincția "Crucea Arhiepiscopală", pentru misiunea pastorală pe care o desfășoară. De asemenea, celor care sprijină mănăstirea de la Nușeni, ierarhul le-a înmânat diplome de aleasă cinstire.
„Biserica rămâne, fraților! Și ea vă este glie și patrie străbună, de la naștere până la mormânt. Aceasta este cerința Proorocului Ilie ca să nu se înstrăineze cei din vremea lui; aceasta este cererea noastră de astăzi; aceasta vrem, să fim și noi reprezentanți ai Sfântului Ilie. Să știți, iubiți credincioși, de vă va întreba cineva, Biserica este cel mai mare avut național pe care-l are poporul, alături de viața voastră. Vă recomand și vă rog, rămâneți alături de Biserică!” acesta a fost îndemnul părintelui stareț Paisie adresat celor aproape cinci mii de credincioși prezenți anul acesta la hram.
De asemenea, în numele obștii monahale și a credincioșilor i-a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă și pentru prezență. Dintre oficialităţi amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, Spermezeu-Sorin Hognogi şi Nuşeni Ioan Mureşan, parlamentarii Ioan Oltean, Daniel Suciu, Cristian Florean, Ioan Deneş, administratorul judeţului, Florin Moldovan.

Mănăstirea „de la Nușeni, loc de pelerinaj pentru credincioși din toată țara

Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, protopopiatul Beclean, a fost înființată în anul 1991. Biserica din cărămidă, ocrotită de Sfântul Ilie, a fost construită în anul 1998. Foarte căutată de credincioși din toată țara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat așa încât accesul în incinta așezământului monahal se poate face cu autoturismul. Acum doi ani, cu ocazia prăznuirii hramului au fost aduse și așezate spre închinare, moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. Mănăstirea de la Nușeni desfășoară și o activitate misionară remarcabilă, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5