Holocaustul, comemorat şi la Bistriţa

Mai sunt oameni care poartă şi azi, chiar şi după tragedia Holocaustului, sâmburele antisemitismului. Puţini oameni cunosc sau vor să afle câteva lucruri despre evreii care au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole. Primul lucru care trebuie făcut este recunoaşterea acestor fapte, fie că ne place sau nu, apoi ar urma acceptarea şi încercarea de a nu mai judeca colectiv.

În Bistriţa, lagărul de concentrare s-a făcut în afara oraşului şi au fost adunaţi evrei din Bistriţa, Năsăud şi satele din judeţ. Din cei 6.800 de evrei existenţi în judeţ, 6.300 s-au aflat în acest lagăr şi au fost supuşi la umilinţe şi cruzimi inimaginabile omului modern. Puţini evrei au avut curajul sau şansa să se refugieze ilegal în alte părţi. În Bistriţa, deportarea s-a efectuat între 1 iunie şi 7 iunie 1944 şi s-a făcut în două tranşe: pe 2 iunie au plecat spre lagăre 3.106 evrei, iar pe 6 iunie au plecat un număr de 2.875 de evrei.

Un alt fenomen revoltător a fost moartea a mii de copii, deoarece, aşa cum s-a notat în acelaşi act de acuzare menţionat mai sus, nu s-a reîntorsniciun copil. Vârsta la care se referă autorii este de maxim 13 ani, aceştia fiind primii care au mers spre camerele de gazare.

Din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost deportaţi 1.016 copii cu vârsta sub 13 ani, dintre care nu s-a mai întors niciunul. Trenurile, astfel pregătite pentru deportare, au fost păzite de poliţie şi jandarmi până în oraşul Kosice, iar de acolo, însoţite de Gestapo, până la Auschwitz.

Holocaustul a fost comemorat şi la Bistriţa, în prezenţa lui Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa-Năsăud, a primarului Ovidiu Creţu, a viceprimarului George Avram, a prefectului Ioan Ţintean, a subprefectului Ovidiu Frenţ, a vicepreşedintelui CJ Dorin Popescu, a senatorului Dorin Dobra, alături de un grup de elevi de la Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu”.

Comentarii

10/10/14 14:19
Vizitator

Avand in vedere ca evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este mai mult decat o necesitate . Ignoranta poate naste monstri. Mai sunt oameni care poartă şi azi, chiar şi după 70 de ani de la tragedia Holocaustului, sâmburele antisemitismului. Din pacate se intampla si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale, asa cum s-a intamplat cu Dan Sova care pe 5 martie 2012, a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii cu tenta antisemita: “pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. In legatura cu deportarea evreilor din Bistrita, in iunie 1944, acestia au fost Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial inca de la inceputul lunii mai într-un lagăr situat pe Dealul Targului la 4 km de Bistriţa, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă. Din cauza condiţiilor grele 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei peste 6000 de evrei care au fost transportaţi in doua transe cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Iata de ce ar fi bine ca si la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita si de Holocaust.

10/10/14 14:32
Vizitator

Dan Sova nu e doar antisemit ci si antiroman. Iata ce a fost in stare sa debiteze acest individ, conform http://www.comisarul.ro : Dan Şova către prieteni: Bă, pe mine mă doare în c..r de viitorul ţării ăsteia de că…t, eu îmi fac în trei ani 8 milioane şi vă spun pa!
Fara comentarii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5