Când şi pe Valea Măgheruşului?

Valea Măgheruşului este un sat aşezat într-o zonă deosebit de frumoasă, între dealuri păduroase, cu păşuni şi fânaţe întinse de-o parte şi de alta a unui râuleţ – „Vâlceaua”, la doar şase km distanţă de Bistriţa, în vecinătatea Sigmirului, deşi administrativ aparţine de comuna Şieu Măgheruş.
Sfinţirea Bisericii din sat, în primăvara anului 2012, de către ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuşţ, a fost un eveniment, cu adevărat măreţ, pentru puţinii localnici (32 familii) şi, totodată, prilej de mare bucurie pentru toţi cei prezenţi, veniţi de prin satele apropiate şi din oraş.
În duminici şi sărbători, mai ales vara, Biserica de pe Valea Măgheruşului este plină de credincioşi adunaţi la rugăciune, cei din sat, dar şi cei care vin din oraş, fie în vizită la rudenii, prieteni sau alţii care vin aici pentru odihnă şi relaxare. La ieşirea din Biserică, bucuria şi pacea sufletească sunt umbrite de aceleaşi probleme utilitar-gospodăreşti şi de infrastructură discutate, marcate de neputinţa localnicilor şi de mirarea întrebătoare a oaspeţilor: drum neasfaltat, lipsa apei curente şi a canalizării, stricăciunile pe care le fac porcii mistreţi.
De la Sfinţirea Bisericii se mai împlineşte un lucru frumos pentru satul Valea Măgheruşului, acum, în întâmpinarea sărbătorii Naşterii Domnului, odată cu publicarea unei mici monografii, prin grija unor fii ai satului, între care, cu osteneala deosebită a domnului Marius Marcel Moldovan, în amintirea bunicii lor, Maria Fiscutean, de curând mutată, la 94 ani, în frumuseţea Raiului Ceresc.
Adăugăm cu aceste rânduri, demersurilor autorităţilor locale aceeaşi întrebare: când... şi pe Valea Măgheruşului?
Preot,
Pioraş Ilie

Comentarii

12/12/14 10:07
Cetatean din Bi...

Domnul parinte,
Donati in acea zona, ceva teren aferent constructiei unei cabane de agrement, ptr un "mahar" de la municipiu sau de la judetz... ( sau faceti-i chiar si cabana... de ce nu... ) si va garantez eu, ca se va asfalta drumul, se va baga apa, curentul, gazul etc. etc. poate chiar si canalizarea...
De ce nu intelegeti ca sunteti cu prea putine "buletine de vot" acolo... si nu prezentati interes... Exista suficiente stradutze si zone chiar in municipiu , sau in Unirea si Viisoara ( "localitati" alipite de Bistrita... si nu "peste deal"... ) , existente de cand lumea nu din cele nou construite, unde , daca locuiesc doar cateva familii, efectiv nu li se baga nici apa, nici canalizare, nici gaz si nici iluminat public macar, ptr ca tot asa... ca si la Dvs, aceste familii, sunt in numar prea neinsemnat de "buletine de vot" ptr municipalitate ori "judetz"... ! Exista in schimb zone unde stau toti "smardoii" municipiului si ai judetului, unde nu s-au facut doar stradutze noi, dar s-a facut in acea zona un adevarat cartier modern, cu toate utilitatile necesare, ptr ca "aia" prezinta tot "interesul"... !
Deci, daca nu veti "chema" in zona unul dintre acesti "smardoi"... nu veti avea sanse prea curand sa aveti vre-o investitie de "modernizare"... in mod sigur!

12/12/14 11:05
Vizitator

Poate, totusi avand in vedere ca ponderea traficului greu vine dinspre nord (Cluj, Oradea, Baia Mare) o centura ocolitoare a Bistritei ar trebui facuta pe la nord, pornind din DN 17 undeva intre Crainimat si Sieu Magherus, continuand prin Valea Magherusului spre Lacul Sigmir, pana la jonctiunea cu DJ 151, dupa care sa continue pe dupa Liceul Agricol, spre Drumul Tarpiului pe la firma Leoni apoi pe dupa cartierul subcetate si pe la Statiunea pomicola facand jonctiunea cu DN 17C de unde descarca traficul de tranzit inainte ca acesta sa ajunga in oras, dupa care sa se indrepte catre iesirea din Unirea spre Livezile unde sa reintre pe DN17.

14/12/14 19:06
Cetatean din Bi...

Ei... nu-i rea propunerea, numai ca pentru "centura"... s-a ales traseul "Bistrita-Sud. Nu prea cred eu ca "initiatorii" or sa schimbe ceva. Asa, de perspectiva ... in cativa 100 de ani de acum incolo... poate... poate... ca ideia in sine nu-i rea... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5