Udatul fetelor de Paşti ! Tradiţia se păstrează şi la instituţii, unde, în a treia zi de Paşti, unii şefi îşi stropesc angajatele
În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. Tradiţia „stropitului” sau „udatului” fetelor de măritat este păstrata cu sfinţenie, de sute de ani, în localităţile bistriţene. În unele sate tradiţia spune că fetele trebuie udate cu apa de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii. Primii care pornesc la stropit sunt cei mici. Ei primesc zeci de oua, dar şi prăjituri sau bani. Azi, apa de izvor este înlocuita cu parfumuri sau deodorante mai scumpe sau mai ieftine, in funcţie gustul sau buzunarul fiecăruia.
Tradiţia stropirii de Pasti a fetelor se păstrează şi la instituţii, unde, în a treia zi de Pasti, unii şefi îşi stropesc angajatele şi le compun mici poezioare.
Băieţii se adună în grupuri şi merg pe la casele în care sunt fete. Acestea nu sunt stropite până când „udătorii” nu rostesc versurile: „Am auzit că aveţi un trandafir frumos, am venit să-l udăm, să crească, să înflorească şi mulţi ani să trăiască!”.
La ţară, fetele erau udate cu găleţi pline cu apă. În timp, s-a renunţat la această practică în favoarea parfumului sau a apei de colonie, obicei care se practică şi la oraş.
„Udătorii” îşi aleg cu grijă fetele pe care le stropesc cu parfum. De regulă, merg la casele celor pe care le simpatizează şi se străduiesc să le impresioneze cu un parfum scump.
Obiceiul udatului este amuzant şi, de regulă, se încheie cu câte o petrecere pe la casele fetelor cu mulţi udători sau admiratori.
Citiţi şi:
- Olimpiu Nușfelean: O cană de porțelan albă pe care era pictat un înger
- Udatul fetelor: mai demult cu apa de la fântână, azi cu parfum
- Udatul fetelor, de la apa de altădată, la cele mai scumpe parfumuri
- Doi Paşti, o singură religie (etnie) în familia viceprimarului din Beclean
- Tradiţii şi obiceiuri de Paşti la Parva
Adaugă comentariu nou