Iași – Bistrița-Năsăud, sub auspiciile ASTREI
Relatam și în alte dăți despre relațiile astriste între aceste două zone de cultură. Iată, îmi parvine nr. 3 al publicației trimestriale de la Iași „Revista română”, unde se găsesc texte semnate de scriitori de la noi și se consemnează activități culturale din al treilea sezon al anului.
Ilustrul cărturar rodnean Liviu Păiuș face o prezentare a unei cărți, mai puțin cunoscute, a lui Radu Tudoran „Un port la răsărit”(1941). Titlul comentariului este edificator pentru tematica acestui tom: „Un roman de dragoste pe pământul românesc din sudul Basarabiei”. Motivația pentru lăsarea în umbră a acestei cărți Liviu Păiuș o face astfel: romanul „evocă niște realități românești care, după 1944, nu mai erau românești” și, de asemenea, tonul dur, depreciativ, în evocarea lumii slave.
La rubrica „Flash” e prezentat conținutul proaspătului număr al revistei „Astra năsăudeană”, menționându-se numele lui Ioan Seni, Floarea Pleș, Teodor Tanco, Menuț Maximinian, Dumitru Nistor, Mircea Popa. În grupajul de texte intitulat „Astra în expansiune” se reține „Douăzeci ori patru fac optzeci”, articol semnat de Cornel Cotuțiu, prilejuit de apariția numărului „rotund” al publicației ieșene.
În cele câteva pagini cu genericul „Tabăra de cultură și civilizație „Acasă la noi”, se acordă un spațiu util de informații privitor la felul cum „copiii și tinerii români din teritoriile românești aflate în prezent în afara granițelor se bucură de activitățile inițiate și organizate de despărțămintele Astrei din România și de organizatorii din localitățile gazdă.”. Astfel de tabere s-au organizat în județele Tulcea, Alba, Brașov, Botoșani, Covasna, Neamț. La noi se consemnează două asemenea întâlniri, datorate colaborării între Iași, Năsăud, Bistrița și Republica Moldova.
Încă o dată te duce gândul la Unirea cea Mare: prin limbă și cultură ea este săvârșită. Apoi ?
Adaugă comentariu nou