Spiritul ASTRA, mai viu ca niciodată la Năsăud !

Sâmbătă a avut loc la Năsăud Adunarea anuală ASTRA, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.
Locul de întâlnire al astriștrilor a fost la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, loc în care s-au întâmpinat delegațiile și oaspeții invitați să ia parte la acest eveniment anual. Revista „Astra Năsăudeană” nr.8 a fost distribuită participanților. Cei prezenți la Casa de Cultură au avut ocazia să viziteze o expoziție fotografică, Galeria Academicienilor dar și deosebitele lucrări, inspirate din natură ale pictorului Nichita Bumbu.
În Sala Mare de festivități a Primăriei orașului Năsăud Adunarea generală și-a urmat cursul: Intonarea imnului României și al Imnului ASTREI în interpretarea Corului Laudațio, prezentarea oaspeților și aprobarea ordinii de zi, mesajul Primarului orașului Năsăud, domnul Mircea Romocea. Au urmat rapoartele anuale: Raportul anual – prof. Ioan Seni, Raportul financiar – ec. Vica Istrate, Raportul comisiei de cenzori – ec. Mariana Dâmbu, Proiectul de activități pentru anul 2017 – înv. Ioan Mititean, Rezoluția Adunării – prof. Romulus Berceni, precum şi momente poetice cu prof. Ana Vaida şi Viorica Cătuneanu.
Despre etnologie, etnografie și identitate a vorbit etnolog sibian, prof. Corneliu Bucur care a captat atenția celor prezenți mai bine de o oră.
Raportul anul prezentat de prof. și președintele Ioan Seni, unul de substanță care a cuprins în prezentare și țelul ASTREI, acela de a apăra actul de cultură și o continuă luptă pentru consolidarea şi promovarea identității românești. Astra de azi - un reper pentru românismul de astăzi, supus unor puternice presiuni de globalizare. Cel puțin 3 acțiuni se doresc începute sau continuate în anul 2017: să continue Revista ASTRA NĂSĂUDEANĂ și Breviarul lunar în Curierul năsăudean și Plaiuri Năsăudene, arhiva ASTREI să ajungă la sediul ASTREI și editarea volumului: „Năsăudenii la Congresele Astrei” (pagini monografice vol. II).
Ioan Mititean președintele Ligii Scriitorilor – filiala Năsăud a menționat în cuvântul său evenimente culturale pe care Astra le va iniția. Printre acestea și promovarea academicienilor și implicarea școlilor în actul cultural, dar și vizite de schimb de experiență cu alte organizații culturale.
Despre identitatea națională și steagul României a vorbit prof. Berceni Romulus. Cu propuneri pentru viitoarea activitate a Astrei a venit doamna ec. Floarea Pleș cu 3 propuneri cel puțin interesante: implicarea tinerilor în activitățile culturale ale Astrei, eventual înființarea unei secțiuni dedicate tinerilor talentați până în 18 ani care să fie sprijiniți și îndrumați de profesori, realizarea unui web-site pentru Asociația Astra – pentru a promova și în mediul on-line activitatea acesteia și nu în ultimul rând propunerea scriitorului Menuț Maximinian, prezent în sală, de a realiza la cele 3 intrări din oraș un afișaj cu mesajul ORAȘUL ACADEMICIENILOR, de Năsăud fiind legat numele a 23 de academicieni.
Adunarea generală a Despărţământului ASTRA a fost un succes. Peste 120 de persoane au luat parte la acest eveniment. În funcția de președinte a Despărţământului ASTRA a fost reales domnul prof. Ioan Seni.
La eveniment au fost prezenţi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Vasile Puica şi Ioan Ţintea, subprefectul Terente Ciui, directorul Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea, profesorul universitar... Manea, de la UBB, preşedinta Despărţământului Astra Iaşi – Areta Moşu, preşedintele Astra la nivel naţional – Dumitru Acu, scriitorii Elena M. Cîmpan, Cornel Cotuţiu, Mircea Daroşi, Iacob Naroşi, Icu Crăciun, Liviu Păiuş, Rodica Fercana, dar şi artiştii Cornelia Horobeţ, Alina Ceuca, Viorica Hojda, precum şi grupul coordonat de Liviuţa Istrate şi Viorica Hojda ş.a.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5