„Sud-vest”, adică spre noi
Am mai opinat pe seama acestei publicaţii, care, în frontispiciul ei, se consideră a fi „Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei”.
Sunt de reţinut câteva sintagme, care se lămuresc una după alta: „istorico-cultural”. Aşadar, se fac referiri la probleme legate de istoria şi cultura unui anume spaţiu etnic. Apoi: „în limba română”: astfel, se face o trimitere spre o zonă nu oricare, ci la vorbitorii de limbă română. În sfârşit; „cititorii din sudul Basarabiei”. Sunt de reţinut „cititorii” (adică în limba română) şi „sudul Basarabiei”. Chiar mai există pe atlasul meridianelor o aşa referire la un spaţiu istorico-geografic, pe care rău-voitorii să se facă a nu-l pricepe ?!.
Uite că da ! Dar există români energici, de bună credinţă strămoşească.
Se îndârjesc s-o afirme întâi de toate redactorii publicaţiei: Vadim Bacinschi (redactor-şef şi fondator al ziarului), Vlad Aroneanu, Alexandru Cantemir, Tudor Iordăchescu; acestora alăturându-li-se redactorii corespondenţi Mircea-Cristian Ghenghea (Iaşi), Valeriu Gherbovan (din raionul Chitila), Clement Lupu ( Timişoara, Iulian Pruteanu-Isăcescu (Iaşi) Lucian Sava (Vaslui), Petru Şchiopu (raionul Ismail), Radu Ţuţuianu (Marea Britanie ).
Care e motivaţia acestei strădanii ? În editorialul să „Nu din plăcere.Din durere”, Vadim Bacinschi notează astfel:
„Rostul este de a spune ADEVĂRUL. Despre trecut şi prezent, despre lucruri nu tocmai plăcute nu numai pentru cei din tabăra românofobă, dar poate şi pentru unii lideri şi şefi dintre românii noştri. Şi mai e rost de a-i oferi cititorului şansa de a trage singur concluzii din cele citite, de a-şi revizui unele păreri sau convingeri.”
Adaugă comentariu nou