Români din sud-vest și nu numai
Mie, publicația „Sud-Vest” (de la Odesa) mi-a devenit familiară grație doamnei profesoare Areta Moșu, președinta despărțământului Asta Iași, care este, deopotrivă , sponsor și susținător logistic ale ziarului; pe frontispiciu se menționează a fi „almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei”.
Nu știu ce motivație va fi fiind pentru această delimitare a spațiului etno-cultural, câtă vreme „Sud-Vest” e citită și în România și peste arcul Nistrului, la Cernăuți și la nord de Tisa, în Maramureșul Voievodal (numit Transcarpatia).
Iată, nu mai departe decât (precum informațiile din publicație – anul IV, nr. 1), la concursul de eseuri „Identitate românească în spațiul european” premiile au fost acordate de Consulatul General al României, cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Odesa , unor tineri români din regiunea Odesa, Cernăuți și Transcarpatia.
Formidabilul român Vadim Bacinschi, fondator al publicației și, deopotrivă, redactorul ei șef, asigură fiecărui număr o vădită vibrație românească textelor.
Spre edificare: o coloană cu cele patru fotografii ale lui Eminescu, la cei 165 de ani de la nașterea lui; informații despre manifestări de Ziua Culturii Naționale Române la Odesa; „130 de ani de la aflarea lui Mihai Eminescu la Odesa. Dezvăluiri” (E un serial al lui Bacinschi despre descinderea și șederea acestuia aici; cu insinuări și echivocuri privind episodul odesean al Poetului Nepereche).
O coloană a ziarului e intitulată „Odesa postimperială văzută azi de un jurnalist român” (e vorba de Ovidiu Nahoi de la „TV Money Channel București). De reținut, de asemenea, interviul luat unui elev de la Tatarbunar, care își urmează cursurile la Liceul „Constantin Noica” din Sibiu, la o clasă cu profil uman, specializarea filologie (asta, după ce după 9 ani de școală ce i-a făcut „acasă” în limba ucraineană).
În sfârșit, dacă în numărul din decembrie 2014 o coloană e acordată unei poezii a lui Nichita Stănescu, și însoțită de un portret al său, acum spațiul e acoperit de Mircea Dinescu.
Prezența marilor valori românești fac ca sintagma din titlu să însemne mai mult decât un reper geografic.
Adaugă comentariu nou