Proiect votat cu întârziere. Consilierii au aprobat studiul de fezabilitate privind asigurarea de utilităţi pentru CN Liviu Rebreanu
În şedinţa extraordinară de miercuri, consilierii municipali au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectvul de investiţii ,,Asigurare utilităţi aferente Colegiului Naţional Liviu Rebreanu”. De asemenea, a fost votat proiectul de hotărâre privind aprobarea închirierii de către administraţia locală a spaţiului de 335 mp şi a terenului în suprafaţă de 900 mp situat în municipiul Bistriţa, B-dul Republicii nr. 18 – 20, proprietatea lui Plăian Adrian Marian, în vederea extinderii spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu” Bistriţa.
Ambele proiecte au fost votate cu 19 voturi pentru în forma prezentată de iniţator. La ultimul proiect s-a înregistrat şi o abţinere. Consilierii municipali PNL, prin vocea consilierului Gheorghe Tuţă, au tras un semnal de alarmă privind modul în care se face managementul investiţiilor publice la nivel de municipiu, reclamând modul în care se tărăgănează lucrările la CN Liviu Rebreanu. Primarul Ovidiu Creţu a adus ca argument schimbarea regulilor în timpul jocului. "Este un lucru extrem de dificil. Nu mai puţin de 4 ori am pus pe SEAP această licitaţie, pentru că nu doresc proiectanţii să vină şi să proiecteze astfel de lucrări”, a precizat edilul.
Şedinţa Consiliului Local a fost condusă de tânărul consilier municipal PSD, Andrei Kozuk, care timp de 3 luni va prezida întrunirile forului legislativ local. În debutul şedinţei, consilierii municipali au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv.
Trag un semnal de alarmă
Gheorghe Tuţă, consilier municipal PNL: Doresc să trag un semnal de alarmă asupra unui mod de a se face administraţie şi management al investiţiilor publice la nivel de municipiu. Cred că este de datoria noastră ca şi consilieri locali să facem acest lucruri. Nu spun aceste lucruri numai de amorul artei, spun aceste lucruri din credinţa că trebuie spus stop unui anumit mod de a administra proiectele de investiţii şi trebuie trecut la un mod de abordare profesionist. Acest proiect ar fi trebui demult, nu doar aprobat în şedinţa de Consiliu Local, ci să intre în faza pregătitoare pentru a efectua lucrările. Faptul că s-au prelungit lucrările, că nu s-au efectuat la timp, dă posibilitatea, sper, să se termine deodată lucrările pentru reabilitarea clădirilor şi realizarea utilităţilor. Nu este nicio bătălie politică, dar mă simt obligat să semnalez aceste lucruri. Ficare de la masă are datoria de a face lucrul acesta.
Suntem într-o perioadă în care regulile se schimbă în timpul jocului
Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Cele sesizate de domnul consier Tuţă sunt nişte lucruri reale. Dânsul a văzut vârful icebergului, partea de jos, administraţiile din Bistriţa şi nu numai, sunt puse în situaţia de a dezvolta o multitudine de proiecte, într-o perioadă în care regulile se schimbă în timpul jocului, este un lucru extrem de dificil. Referitor la acest proiect, fundamentarea a fost făcută de la începutul anului. Nu mai puţin de 4 ori am pus pe SEAP această licitaţie, pentru că nu avem proiectanţi şi nu doresc proiectanţii să vină şi să proiecteze astfel de lucrări. Repet de 4 ori am pus pe SEAP, pentru că numai a patra oară s-a prezentat cineva care dorea să realizeze proiectul. De aceea, am ajuns în această fază târzie.
Citiţi şi:
- Reabilitarea străzilor din municipiu stârneşte în Consiliul Local, discuţii aprinse
- PDL Bistriţa: Vrem o administraţie corectă care să producă rezultate pentru cetăţenii ei, nu pentru ambiţiile unui primar
- Reproşuri liberale privind bugetul municipiului Bistriţa pe 2015
- Şedinţă,,pe repede înainte” la Consiliul Local Bistriţa
- Ovidiu Creţu: Lucrurile se vor complica pentru consilierii Tuţă, Gagea şi Hangan. Cred că îi vor aştepta drumuri pe la Curtea de Apel din Cluj şi pe la ÎCCJ
Comentarii
Primarul Cretu este raspunzator pentru tergiversarea realizarii investitiilor de la CNLR. Trebuie spus ca la inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru realizarea Campusului Şcolar al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”.
Prin urmare, în cazul în care proiectul nu va fi realizat până la finalul anului, cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016.
Adaugă comentariu nou