Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Despre infarctul miocardic acut

Mai întâi să răspundem la întrebarea: ce este infarctul miocardic acut (IMA). Răspundem precizând că IMA se produce atunci când muşchiul inimii (miocardul) nu mai primeşte oxigen din cauza reducerii sau întreruperii complete a fluxului de sânge care îl irigă. Arterele coronare care vascularizează inima se îngroaşă din cauza depunerilor de grăsimi şi colesterol, formând astfel plăci de aterom (depozite de lipide). Când o placă dintr-o arteră coronară se rupe se formează un cheag de sânge în jurul ei. Acesta poate întrerupe fluxul sangvin spre muşchiul inimii, care nu mai primeşte astfel oxigenul necesar, ducând la declanşarea bolii care poartă numele de ischemie cardiacă.
Care ar fi cauzele IMA-ului? Cea mai frecventă cauză ar fi ruperea unei plăci de aterom şi formarea unui cheag de sânge. Alţi factori sunt: nivelul ridicat de colesterol în sânge; fumatul; creşterea tensiunii arteriale; diabetul zaharat; obezitatea; vârsta – persoanele cu vârste peste 45 de ani sunt mai predispuse în a dezvolta IMA.
Simptomele IMA-ului pot apărea cu câteva zile înainte de producerea acestuia şi includ durere în zona pieptului sau senzaţia de sufocare. De asemenea, IMA poate apărea fără aceste simptome premergătoare. De obicei, apare în primele ore ale dimineţii. Alte simptome comune sunt: anxietatea, transpiraţia în exces, durerea extisnă asupra braţului stâng a umerilor şi gâtului, dificultatea de a respira, tusea, greaţa şi vărsăturile. Durerea în piept prezentă în IMA este severă şi neîntreruptă timp de 30-60 minunte, putând fi descrisă ca o senzaţie de apăsare, junghi sau arsură.
După apariţia primelor semne este obligatorie prezentarea la medic. Acesta va stabili un diagnostic exact în urma efectuării unor investigaţii precum: electrocardiograma, teste de laborator, teste imagistice care includ radiografia toracică, ecocardiografia, angiografia coronariană.
Dr. Dănuţ Cocoi,
Medic specialist cardiolog, doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5