Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Despre insuficienţa cardiacă

Mai întâi, spre a răspunde numeroaselor scrisori adresate de cititorii cotidianului „Răsunetul”, trebuie să precizăm ce este insuficienţa cardiacă. Aceasta (IC) este o afecţiune în care inima este incapabilă atât să pompeze sângele spre organe şi ţesuturi, cât şi să primească sângele de la organe. Ca atare, ţesuturile primesc mai puţin sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa, iar pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe. IC poate avea mai multe cauze, cele mai frecvente sunt: cardiopatia ischemică, care se manifestă atunci când apar îngustări la nivelul arterelor care irigă inima. Apoi, ar fi infarctul miocardic acut, acesta reprezintă distrugerea unei anumite părţi din muşchiul cardiac, ca urmare a astupării arterei care asigură hrănirea acelui teritoriu. Bolile valvelor cardiace fac ca inima să depună un efort mai mare ca să împingă sângele printr-un orificiu îngustat sau să pompeze sânge atât în vase, cât şi înapoi în camerele cardiace. Cardiomiopatiile sunt boli specifice ale muşchiului cardiac, fibra musculară cardiacă nu se poate contracta şi, în consecinţă, apare IC.
Cum se manifestă insuficienţa cardiacă? Pacienţii descriu diferit apariţia simptomelor, aceasta în funcţie de severitatea bolii şi diferă de la un pacient la altul. Precizăm că aceste simptome nu sunt specifice numai IC, putând fi întâlnite şi în alte boli. Dar cele mai frecvente ar fi următoarele: oboseala sau scăderea capacităţii de a face efort; dispneea (senzaţia de sufocare sau de respiraţie grea), tusea, de obicei seacă şi în special la efort sau noaptea, edeme (umflarea picioarelor ca urmare a reţinerii de lichide în organism). Acestea se asociază de obicei cu creşterea în greutate.
Este foarte important ca atunci când aveţi unul sau mai multe dintre aceste simptome trebuie să vă prezentaţi cât mai repede la medicul dumneavoastră. Medicul vă va informa asupra factorilor care pot agrava evoluţia IC şi, de asemenea, vă va informa despre cum se poate preveni apariţia insuficienţei cardiace, precum şi cum pot fi controlaţi factorii care o determină.
Cum se tratează IC?, este o altă întrebare care ne-a fost adresată. Nu există un tratament care să vindece definitiv IC, dar există medicamente, dispozitive speciale şi proceduri chirurgicale care prelungesc în mod real viaţa pacienţilor cu IC şi cresc calitatea vieţii acestora. Despre cum se tratează şi cum se previne IC, într-o ediţie viitoare.
Dr. Dănuţ Cocoi,
Medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5