Sfatul specialistului

Insuficienţa cardiacă

          Ce este insuficienţa cardiacă şi când apare aceasta? Să răspundem pe scurt la această întrebare. Insuficienţa cardiacă apare atunci când muşchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului. Insuficienţa cardiacă nu înseamnă că inima nu mai pompează sânge, ci că nu mai lucrează aşa cum ar trebui. Cu timpul, inima oboseşte şi începe să devină din ce în ce mai puţin eficientă. În acest moment apar simptome ca oboseală, slăbiciune etc. Sângele începe să stagneze în vasele care ajung la inimă cauzând acumularea de lichid la nivelul plămânilor şi scurtarea respiraţiei.

          Datorită faptului că inima nu mai funcţionează cum trebuie, organismul încearcă să-i suplinească funcţia prin reţinerea apei şi sării pentru a creşte cantitatea de sânge, creşterea pulsului, creşterea dimensiunilor inimii.

          Medicina actuală are o varietate de produse farmaceutice care să ajute inima să-şi îndeplinească funcţiile chiar şi în această situaţie. Dar, pe lângă tratamentul medicamentos, recomandăm şi un stil de viaţă adecvat.

Iată câteva dintre sfaturile pe care vi le propunem pentru a vă ajuta să aveţi o viaţă mai uşoară. În primul rând, cântăriţi-vă zilnic şi, dacă observaţi o creştere în greutate mai mare de 2 kg în două zile este bine să vă prezentaţi la doctor. Menţineţi-vă greutatea corporală normală pentru a diminua efortul pe care inima slăbită trebuie să-l depună. Trebuie evitată scăderea severă în greutate. Apoi, e bine să respectaţi tratamentul medicamentos, aşa cum vă indică medicul care supraveghează evoluţia bolii. Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi medicaţia. În al treilea rând, reduceţi consumul de sare fiindcă excesul de sare determină reţinerea lichidelor în organism, cu dificultăţi în respiraţie şi cu umflarea picioarelor. Vă întrebaţi cum se poate realiza acest lucru? Vă sfătuim să nu adăugaţi sare la gătit sau în timpul mesei. Mare atenţie la produsele cu sare mascată, respectiv mezeluri, conserve, produse congelate, preparate fast-food etc. Reduceţi consumul de cafea, evitaţi alcoolul şi fumatul. Consumul moderat de cafea sau ceai este acceptat, dar ţineţi cont că ac estea fac inima să bată mai repede şi să obosească. O persoană diagnosticată cu insuficienţă cardiacă nu trebuie să consume alcool sub nicio formă. La ocazii deosebite şi numai cu acordul medicului, se poate consuma cel mult 5 ml lichior, un pahar cu bere sau cu vin. Şi, nu în ultimul rând, fiţi activi, plimbările sunt cel mai bun şi mai sigur exerciţiu fizic, dar, atenţie, să nu vă suprasolicitaţi, medicul vă poate recomanda  exerciţiile potrivite.

Dr. Dănuţ Cocoi,

Medic primar cardiolog

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5