Mirela Parker: Semnalele inimii bolnave!

 

Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască deşi aproape toţi se nasc cu ea.

Hipocrate

         Bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume, iar în România, în fiecare zi, 40 de oameni mor din cauza unui infarct, în condiţiile în care 2 din 3 români suferă de boli de inimă. Cele mai întâlnite boli cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, cardiomiopatia ischemică, tulburările de ritm şi deficienţele valvelor. 

Problemele cardiace pot fi înşelătoare, pentru că de regulă nu dau simptome clare şi se instalează brusc. Însă, de mai multe ori, inima ne avertizează că este ceva în neregulă şi trebuie să mergem la doctor. Inima se îmbolnăveşte atunci când arterele “se înfundă” (ateroscleroză), când nu mai poate pompa suficient sânge (cardiomiopatie ischemică) sau când bate neregulat (aritmie). 

Verificarea nivelului de colesterol în sânge şi monitorizarea constantă a valorilor tensiunii arteriale, pot indica din timp prezenţa unei afecţiuni cardiace. În prezentul articol, ne-am propus să trecem în revistă principalele  semnalele pe care le transmite o inimă bolnavă.

Dureri în piept. Presiunea intensă în piept, descrisă de unii pacienţi "ca şi când un elefant ar sta aşezat pe piept", poate indica prezenţa unui infarct miocardic, de aceea trebuie să cereți de urgenţă ajutor medical. O durere difuză, care iradiază în braţ, în şold, la ceafă sau chiar în maxilare poate să fie, de asemenea, un semn că suferi de o afecţiune cardiacă. Durerea apărută în capul pieptului după o sesiune de exerciţii la sala de sport sau în perioadele de stres este, de asemenea, un semnal de alarmă.

Respiraţie greoaie.În cazul în care activităţile de zi cu zi devin mai ostenitoare decât de obicei, iar acest simptom nu dispare nici dacă dormi suficient, atunci este cazul să vă puneți un semn de întrebare şi să faceți o programare la medic. Dacă respirați greu când urcați scările sau când cărați un bagaj, o sacoșă,  atunci poate însemna că inima nu mai funcţionează cum trebuie. În plus, dacă observați schimbări majore în ritmul respiraţiei, mergeți la un consult de specialitate. Dacă vă confruntați cu probleme de respiraţie chiar și atunci când stați intins, acest lucru poate indica o afecţiune a valvelor inimii.

Simptome asemănătoare gripei. Dacă vă simţi lipsit de vlagă şi de energie, transpirați mult şi aveți senzaţia de ameţeală, primul lucru la care ar trebui să vă gândiți este o raceală sau gripă. Însă aceste simptome pot indica şi faptul ca inima nu pompează suficient sânge, spun specialiştii.  Fiecare dintre noi putem simţi astfel de simptome câteodată, însă daca apar frecvent, mai ales după un efort fizic, este important să mergeți la medic. Şi indigestia, care nu este cauzată de o alimentaţie inadecvată, poate indica prezenţa unei afecţiuni coronariene (de regulă, îngustarea arterelor coronare sau chiar apariţia unui plăci de aterom). Unele cercetări în domeniu au arătat că mulţi dintre cei care au suferit un atac de cord au avut indigestie înainte.

Tuse persistentă. Tusea ori respirația șuierătoare este un simptom de insuficiență cardiacă – rezultatul acumulării de lichid în plămâni. În unele cazuri, oamenii cu insuficiență cardiacă ajung să elimine sânge, atunci când tușesc.

Ameţeala.Daca vă simţiți ameţit, acest lucru poate fi semnul unei probleme cu valvele inimii, mai ales dacă apar şi palpitaţiile, acele senzaţii care te fac să crezi ca inima o ia la goană din piept. Şi dacă amețiți de fiecare dată când vă ridicați repede în picioare,  poate fi un semn al unei probleme cu inima.

Oboseala. Oboseala poate fi pusă pe seama multor boli, printre care şi afecţiunile inimii. Multe femei care au suferit atacuri de cord s-au simţit foarte obosite cu o săptămână înainte ca acesta să se producă. De asemenea, ele s-au plâns şi de tulburări de somn, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Arkansas (SUA).

Transpirația rece. În cazul unui infarct, bolnavul simte o transpirație rece. Transpiraţia excesivă, numită şi hiperhidroză, apare din cauza unei secreţii abundente şi anormale a glandelor sudoripare. Transpiraţia abundentă în special în timpul noapţii mai poate apărea în caz de endocardită (infecţie a valvelor inimii), accident vascular cerebral, comă hipoglicemică (la diabetici), bronşită, osteomielită (inflamaţie a osului şi a măduvei dată de infectarea cu diverşi germeni), abcese sau în alte infecţii, cum este cea cu HIV.

În timp ce în alte ţări boala cardiacă apare după 50 de ani, în România din ce în ce mai mulţi tineri ajung la spital cu atac de cord. Astfel, tot mai mulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani fac infarct, iar în unul din zece astfel de cazuri pacientul nu supraviețuiește. Factorii incriminanți, stilul de viața nepotrivit cum ar fi fumat, prea mult alcool, mâncare nepotrivită ( dintre  alimentele care vă pot îmbolnăvi inima, aș enumera în primul rând carnea grasă și grăsimea animală, care cresc colesterolul și, deşi pare greu de crezut, brânza telemea, caşcavalul şi brânzeturile franţuzeşti conţin mai multă grăsime pe suta de grame decât muşchiul de porc și să nu uităm nici untul, margarina, smântâna, prăjelile sau mâncarea de tip fast-food),  lipsa mișcării, abundența gândurilor negative.

Oamenii în vârstă de peste 65 de ani, dar și cei expuși la factorii care provoacă boli de inimă, precum colesterolul mărit, hipertensiune arterială, obezitate, fumat, diabet şi moștenirea genetică, au mai multe șanse să dezvolte afecțiuni cardiovasculare. Cu cât exista mai mulți factori de risc, cu atât mai mult ar trebui să țineti  cont de simptomele enumerate mai sus care  anunță că ceva este în neregulă cu inima voastră.

 Mirela Parker- Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5