Dr. Dănuţ Cocoi: Ce este şi cum se tratează hipertensiunea arterială?
Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare este hipertensiunea arterială, fiind prezentă la aproximativ 40% din populaţia adultă şi, din păcate, regăsindu-se tot mai frecvent şi la tineri. Ce este tensiunea arterială? La fiecare bătaie, inima noastră pompează sângele prin artere către tot corpul pentru ca acesta să primească oxigen şi energie. Tensiunea arterială este presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor şi se măsoară în milimetri coloană de mercur. Valoarea optimă în repaus este de 120/80 mmHG sau mai puţin. Tensiunea arterială a persoanelor sănătoase oscilează în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi temperatura, fronturile atmosferice, stresul, efortul fizic sau perioada zilei.
Când vorbim de hipertensiunea arterială? Atunci când tensiunea depăşeşte regulat pragul de 140/90 mmHG, la determinări repetate. Aceasta, hipertensiunea, nu este o boală în sine, dar prezenţa sa creşte riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare. Hipertensiunea arterială nu are simptome particulare, în multe situaţii, apariţia acestora indicând deja leziuni importante de organe. Însă, subliniem că este principalul factor de risc în apariţia unor boli cardiovasculare grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de inimă.
În apariţia hipertensiunii arteriale, un rol important îl joacă o serie de factori legaţi de stilul de viaţă. Reducerea sau eliminarea acestor factori poate scădea semnificativ hipertensiunea arterială şi riscul cardiovascular. Să menţionăm necesitatea menţinerii unei greutăţi corporale în limite normale, reducerea consumului de alcool, o dietă variată şi echilibrată, renunţarea la fumat, o activitate activă, cel puţin 30 de minute pe zi de plimbare etc.
Hipertensiunea arterială este o afecţiune care nu se poate vindeca, dar cu ajutorul unui mod de viaţă sănătos şi a unui tratament corect, poate fi ţinută sub control. În afara modificării stilului de viaţă, aşa cum menţionam mai înainte, tratamentul medicamentos recomandat de medic contribuie la scăderea valorilor tensionale, acestea având diferite mecanisme de acţiune, unele cresc eliminarea de urină, altele reduc numărul bătăii de inimă. Şi, aş mai menţiona faptul că fiecare poate să îşi măsoare la domiciliu tensiunea, pentru care este bine să folosiţi un aparat calibrat pentru a obţine valori corecte. Pentru o acurateţe mai mare, măsuraţi-vă tensiunea în acelaşi moment al zilei, după cel puţin 5 minute de repaus. Iar valorile măsurate e bine să fie notate într-un jurnal, pentru a urmări eficienţa tratamentului.
Citiţi şi:
- Dr. Dănuţ Cocoi: Hipertensiunea arterială
- Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale: Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular!
- Hipertensiunea arterială
- Dr. Dănuţ Cocoi: Recomandări privind stilul de viaţă în hipertensiunea arterială
- Dr. Dănuţ Cocoi: Despre colesterol (2)
Adaugă comentariu nou