Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare, fiind prezentă la aproape 40% din populaţia adultă, regăsindu-se tot mai frecvent la tineri. Aceasta reprezintă un factor important în apariţia accidentului vascular cerebral şi a atacului de inimă, dar poate afecta şi alte organe. Dacă vorbim de hipertensiunea arterială, trebuie să spunem că aceasta este atunci când tensiunea arterială (valoarea optimă în repaus este 120/80 mm-Hg sau mai puţin) depăşeşte regulat pragul de 140/90mm-Hg la determinări repetate. Hipertensiunea arterială nu este o boală în sine, dar prezenţa sa creşte riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare. În general, hipertensiunea arterială nu are simptome particulare, în multe cazuri apariţia simptomelor indicând deja leziuni importante de organe.
Cum influenţează stilul de viaţă hipertensiunea arterială? În apariţia acesteia un rol important îl joacă o serie de factori legaţi de stilul de viaţă, care sunt controlabili. Reducerea sau eliminarea acestor factori poate scădea semnificativ hipertensiunea şi riscul cardiovascular. Se recomandă: să ne menţinem greutatea în limite normale, să reducem consumul de alcool, să urmăm o dietă variată şi echilibrată, să fim activi (cel puţin 30 minute pe zi în aer liber, prin plimbări etc.), să reducem fumatul şi, de asemenea, să reducem stresul.
Hipertensiunea arterială este o afecţiunea care nu se poate vindeca, dar cu ajutorul unui mod de viaţă sănătos şi a unui tratament corect poate fi ţinută sub control. Primul tratament constă în modificarea stilului de viaţă, iar al doilea este cel medicamentos, pentru care cei care au hipertensiune arterială trebuie să se prezinte la medic pentru prescrierea tratamentelor indicate. Se poate măsura tensiunea şi la domiciliu, dar este important să se folosească un aparat calibrat pentru a obţine valori corecte. Pentru o acurateţe mai mare este indicat să vă măsuraţi tensiunea în acelaşi moment al zilei, după cel puţin cinci minute de repaus. Nu este indicat să vă măsuraţi tensiunea în exces pentru că aceasta reprezintă ea însăşi o sursă de stres suplimentar.
Dr. Dănuţ Cocoi,
doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5