Sfatul medicului specialist

Despre colesterol. Şi persoanele slabe pot avea colesterol crescut

          Mai întâi să spunem câteva lucruri despre colesterol, şi anume ce este acesta? Colesterolul este o substanţă moale, grăsoasă, care se găseşte în sânge şi în toate celulele corpului, aşa cum susţin specialiştii în domeniu. Este foarte normal să avem colesterol, avem nevoie de el pentru ca organismul nostru să funcţioneze bine. Acesta contribuie la formarea pereţilor celulelor, a unor hormoni precum şi la asigurarea de energie necesară organismului.

          Să răspundem la întrebarea: de ce este rău colesterolul? Subliniem de la început că, nivelul crescut al colesterolului în sânge se numeşte hipercolesterolemie. Colesterolul în exces se depune în pereţii vaselor de sânge care hrănesc inima, creierul, celelalte organe. Se formează nişte depozite dure care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind îngroşate şi rigide. Acest proces se numeşte ateroscleroză şi determină îngustarea vaselor de sânge şi, implicit, îngreunarea circulaţiei sângelui. Dacă un  cheag de sânge se formează în interior sau pe suprafaţa plăcii de aterom, artera se blochează şi apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

          De unde provine colesterolul? Există două surse: 75% se fabrică în ficat, în special în grăsimile alimentare şi 25% provine direct din alimente. Care sunt tipurile de colesterol?  LDL – colesterol este colesterolul rău. Transportă colesterolul de la ficat în celulele care au nevoie de el. Când este în exces se depune în pereţii vaselor de sânge şi duce la ateroscleroză. Celălalt tip, HDL – colesterol este colesterolul bun, el aduce înapoi la ficat colesterolul în exces de care celulele nu mai au nevoie. Pentru că aţi auzit de cuvântul lipide, acesta se referă la toate substanţele grase din sânge, incluzând, pe lângă colesterol şi trigliceridele. Se spune despre un pacient care are nivele anormale ale uneia dintre aceste forme de lipide că este dislipidemic. Cu cât nivele de LDP colesterol şi trigliceridele sunt mai mari, cu atât riscul de boală cardiacă este mai mare. Cu cât nivelul de HDL colecterol este mai mic, cu atât riscul de boală cardiacă este mai mare.

          Toate persoanele care au peste 20 de ani trebuie să-şi dozeze lipidele din sânge cel puţin o dată la 5 ani. Trebuie ştiut faptul că şi persoanele slabe pot avea colesterol crescut.

Dr. Dănuţ Cocoi,

Medic primar cardiolog

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5