Comunicări ştiinţifice deosebite despre „Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”
Casa Argintarului a găzduit o deosebită, sensibilă şi documentată sesiune de comunicări ştiinţifice având ca temă „Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”, eveniment deosebit prilejuit de marcarea Zilei Centrului German Bistriţa.
Având ca temă predilectă situaţia site-ului şi a bisericii din localitatea Jelna, sesiunea a fost onorată de prezenţa unor personalităţi marcante din domeniu care au expus cu argumente şi dovezi situaţia şi regimul juridic al acestui monument istoric.
În deschiderea evenimentului a opinat, cu argumente, managerul Complexului Muzeal BN, prof. George Alexandru Gavrilaş Vasilichi, care a scos în evidenţă faptul că Biserica din Jelna va trece în custodia Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, care o va administra şi o va pune în valoare şi în circuitul turistic muzeal, specificând că până la această dată nu au avut obligaţia să întreţină acest monument istoric, neputându-se interveni pentru a executa diferite lucrări.
Criticul de artă şi prof. de istorie Vasile Duda a precizat faptul că de mult timp s-a tras semnalul de alarmă faţă de acest monument din partea Muzeului Bistriţa, dir. Corneliu Gaiu, dar factorii de decizie şi vechiul nu au ajuns la un acord rapid.
Au expus, cu proiecţii adecvate, cu solide argumente, despre Biserica din Jelna pentru întreţinere, consolidare, reabilitare etc., invitaţii: dr. Papp Szilard – Museum of Fine Arts Budapesta, dr. Andrei Dincă – Institutul de Istorie, George Bariţiu din Cluj-Napoca şi dr. Cristian Firea de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Moderatorul activităţii a fost dr. Corneliu Gaiu – directorul Muzeului Bistriţa şi au fost prezentate comunicările: „De la ridicare la prăbuşire. Biserica medievală şi frescele din jelna” – dr. Papp Szilard; „Registrul de socoteli a bisericii parohiale din Jelna. Sec. XV – XVI” de A. Dinică şi „Statutul breslei pictorilor din Bistriţa” de C. Firea.
Menţionăm că necesarul, utilul şi importantul eveniment a fost organizat de CJ BN, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Citiţi şi:
- Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire
- Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Locuri ale memoriei în spaţiul urban”
- Frontierele Imperiului Roman: Dacia Limes Forum III – prezentare la Bistriţa la Colocviu Naţional
- Salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna, în plin proces. Vezi ce doreşte Complexul Muzeal să facă aici!
- Handbalista Lois Abbingh și o fundație din Budapesta, împreună cu CJ BN, pentru salvarea Bisericii din Jelna
Adaugă comentariu nou