Minte sănătoasă, corp sănătos
În unele părți ale lumii, inclusiv țara noastră, Ziua Mondială a Sănătății Mintale face parte dintr-un proiect mult mai amplu, numit Săptămâna Mondială a Sănătății Mintale. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale din industria sănătății, care pune accentul pe psihicul persoanelor și pe modurile prin care aceste boli pot fi prevenite.
Bolile mintale sunt destul de numeroase și mult prea des întâlnite în societatea modernă, din păcate. Astfel de afecțiuni sunt depresia, anxietatea, schizofrenia, atacurile de panică etc. Acestea afectează milioane de oameni din întreaga lume. Mai exact, statisticile arată că 1 din 4 oameni experimentează la un moment dat în viață aceste afecțiuni, sub o formă sau alta. Procentul este și mai mare dacă discutăm despre persoane care au în jurul lor cunoscuți afectați de bolile mintale.
În România aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. Conform ultimelor informațiilor oficiale, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creștere cu 2995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014.
Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.
Scopul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este acela de a răspândi cunoștințele referitoare la subiect și de a înlătura stigmatul pe care îl suportă cei afectați. Prezența unei boli mintale nu te face automat un nebun și un inadaptat social, iar acest lucru trebuie înțeles de toată lumea. Când bolile mintale nu vor mai fi o rușine în societate, cei afectați vor avea curajul să ceară ajutor din timp, putând fi astfel vindecați sau ajutați într-un fel sau altul.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, Funația Estuar a lansat la sfârșitul anului trecut prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice.
Citiţi şi:
- 10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE
- Sănătatea mintală – Depresia la adolescenți, campania lunii februarie derulată de Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud!
- 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale
- Ziua Mondială a Sănătății- 7 Aprilie 2017 Depresia- Să vorbim!
- 10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII MINTALE
Adaugă comentariu nou