Mitropolitul Clujului, la sărbătoarea satului Căianu Mare. Preotul Ştefan Crişan, ridicat la rangul de sachelar
Comunitatea ortodoxă din Căianu Mare a sărbătorit astăzi împlinirea a 40 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” și 10 ani de la resfintirea ei. Momentul festiv a fost încununat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica din sat, alături de un sobor de preoți și diaconi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, senatorul Ioan Deneş, subprefectul Ciui Terente şi primarul comunei Căianu Mic, Paul Ştir, au fost alături de această comunitate.
Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în satul Căianu Mare a adus multă bucurie acestei mici comunități ortodoxe, păstorite de preotul Ștefan Crișan, a declarat pentru Radio Renașterea părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu. Ierarhul a fost întâmpinat în fața locașului de cult, de un sobor de preoți și credincioșii din sat. Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, binecuvântând mulțimea de creștini veniți nu doar din Căian, ci și din satele vecine pentru a participa la slujbă, transmite radiorenaşterea.ro.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus la inima credincioșilor pilda evangheliei de astăzi, a învierii fiului văduvei din Nain, care ne învață pe toți, că Viața este mai presus decât Moartea.
Satul Căianu Mare are în jur de 175 de familii creștin ortodoxe. În fiecare duminică la Sfânta Liturghie, biserica devine arhiplină de sătenii ce vin cu dorința de a se întâlni cu Hristos prin rugăciune. Potrivit părintelui paroh Ștefan Crișan, sătenii din Căianu Mare sunt cunoscuți în zonă ca buni gospodari, dar și ca buni creștini, care au învățat de la strămoșii lor să rămână aproape de Biserică și de Dumnezeu, indiferent de greutățile vieții.
Pentru truda părintelui Ștefan Crișan în misiunea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului l-a ridicat la rangul de sachelar, iar sătenilor care s-au jertfit cu multă dragoste pentru sfânta biserică, le-a oferit în semn de apreciere diplome de aleasă cinstire.
O astfel de diplomă a primit şi primarul comunei, Paul Ştir.
„O zi plină de încărcătură spirituală în mijlocul unei comunități foarte frumoase, Căianu Mare!Mă bucur că am avut ocazia să mă rog alături de câteva sute de căienari și vreau să îl felicit pe preotul paroh Ștefan Octavian Crișan și pe domnul primar Paul Știr pentru modul extraordinar în care mențin această comunitate unită! De asemenea, vreau să îi felicit pentru modul în care au menținut într-o stare foarte bună biserica, la 40 de ani de la prima sfințire! Vă doresc tuturor o duminică binecuvântată!”, transmite preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Citiţi şi:
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea din Căianu Mare. Fostul paroh Ștefan Crișan, hirotesit iconom, Diplomă de aleasă cinstire pentru parohul Ioan Fechete. Primarul Paul Știr, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
- Mitropolitul Andrei, la botezul micuţului venit în familia preotului din Șieu-Sfântu. Sfinţirea Casei Parohiale. Părintele Adrian Datu, ridicat la rangul de sachelar
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările de la biserica și capela funerară din Posmuș. Preotul paroh Ovidiu Cimpoieș, ridicat la rangul de sachelar. Primarul Ionuț Cifor a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, în mijlocul credincioşilor din Visuia. Parohul Călin Pop şi fostul paroh Grigore Mureşan, hirotesiţi întru sachelar
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, în mijlocul credincioșilor din Sita. Preotul paroh Emanuel Sălăjan, hirotesit sachelar! Primarul Sorin Hognogi, distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”
Adaugă comentariu nou