TVR: Film documentar despre jertfa martirilor din Dealul Crucii

Duminică,30 iulie,de la ora 16, TVR 1 ne aduce al doilea film documentar care vorbeşte despre jertfa martirilor din Dealul Crucii. Era în ziua de 24 iunie 1949, sărbătoarea creştină a Sânzâienelor, când în jurul orei 10, în Dealul Crucii, la hotarul dintre Rebra, Rebrişoara şi Nepos, un comando al securităţii din Bistriţa ucidea mişeleşte prin împuşcare, fără proces şi înainte de condamnare, trei oameni.
https://www.facebook.com/dreptullamemorie/videos/1710938122543347/
Cel mai însemnat dintre ei era căpitanul Leonida Bodiu, iniţiatorul şi conducătorul „Ligii Naţionale Creştine”, cea mai importantă organizaţie anticomunistă din judeţul Năsăud în acele timpuri ca număr de aderenţi, dar şi ca organizare şi activitate. Ceilalţi doi ucişi erau oamenii cei mai de încredere ai căpitanului, Ioan Burdeţ din Rebrişoara şi primarul Dumitru Toader din Rebra.Şaizeci de ani au odihnit în pământul Vărării.În zilele de 27 şi 28 aprilie 2009, în baza unor studii, mărturii şi sesizări asupra crimei săvârşite de către cadre ale Securităţii din Bistriţa la 24 iunie 1949 şi a cererilor scrise ale unor rude apropiate ale victimelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, prin Gheorghe Petrov a desfăşurat în Dealul Crucii, în zona de întâlnire a limitelor de hotar a satelor Nepos, Feldru şi Rebra, o acţiune de căutare a gropii comune şi deshumare a rămăşiţelor pământeşti a martirilor Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Dumitru Toader. Locul mormântului a fost identificat pornind de la crucea de metal ridicată acolo în hotarul Neposului, în anul 1992, de către Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru şi în baza indicaţiilor Verginicăi Cârcu din Nepos.
După terminarea dezvelirii osemintelor celor trei martiri, la locul mormântului s-a oficiat o slujbă religioasă în amintirea jertfei lor. Rămăşiţele pământeşti ale lui Leonida Bodiu, Dumitru Toader şi Ioan Burdeţ au fost apoi extrase, separate şi împachetate în prezenţa unui procuror şi a unui ofiţer criminalist de poliţie, care au preluat osemintele pentru a fi transportate şi supuse unei expertize de specialitate la Laboratorul de Medicină Legală Bistriţa.
În ziua de 24 iunie 2009, la împlinirea a exact şaizeci de ani de la săvârşirea crimei, rămăşiţele pământeşti ale celor trei martiri au fost reînhumate în Cimitirul din Municipiul Bistriţa cu onoruri militare, în prezenţa unui sobor de preoţi condus de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul, a urmaşilor acestora şi a unui numeros public, cei trei eroi-martiri găsindu-şi locul de odihnă veşnică .Amintire veşnică!

preot Rus Vasile,Nepos

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5