Permacultură și poezie la Clubul "Radu Săplăcan" din Beclean, cu Paul Boroș şi Vasile Ionac

Miercuri, 9 august, de la ora 17, la Casa de Cultură, are loc o nouă întâlnirea a Clubului "Radu Săplăcan", aflat sub egida Primăriei Beclean.
Paul Boroș va ține conferința "Permacultura, etici, principii și practici", iar dejeanul Vasile Ionac o sa citească din ultimele sale poezii.
Absolvent de filosofie convertit la grădinăritul ecologic, Boroș a scris într-un material pe care ni l-a pus la dispoziție că "Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Majoritatea populațiilor native au practicat anumite forme de permacultură înainte de popularea continentului Europa.
Filosofia din spatele acestui concept este cel mai frumos ilustrată în cartea „Revoluţia unui spic” a japonezului Masanobu Fukuoka – fermier şi filosof. Pe scurt, povestea japonezului spune că într-un moment de răscruce din viaţa sa şi-a dat seama că oamenii sunt singurele animale de pe planetă care trebuie să muncească pentru a putea să trăiască. Aşa că s-a întors la ferma moştenită de la tatăl său, unde, începând cu 1937, a devenit primul om din epoca modernă care a practicat permacultura ca metodă sistematică de cultivare a pământului.
Noțiunea de permacultură înseamnă cultură (agricolă) permanentă. Agricultorul austriac Sepp Holzer a fost primul, în anii 1960, care a practicat permacultura, ca metodă sistematică. În anii 1970, ideile sale au fost preluate și dezvoltate pe baze științifice de australienii Bill Mollison, David Holmgren și asociații lor, care le-au popularizat într-o serie de publicații.(...)
Permacultura se ocupă cu proiectarea mediului, astfel încât acesta să se autosusțină, pe principii ecologice și biologice, folosind de multe ori modele care apar în natură. Scopul este optimizarea efectului și minimizarea muncii. Scopul permaculturii este să creeze sisteme stabile, productive, care să răspundă nevoilor umane și să integreze armonios mediul cu locuitorii săi. Pentru a-și atinge scopul, permacultura ia în considerare procesele ecologice ale plantelor și animalelor, ciclurile lor de hrănire, factorii climaterici și ciclurile meteorologice.
Paul Boroș își comercializează legumele la Cluj, prin intermediul asociației Cutia Țăranului, ducând doritorilor în fiecare săptămână lădițe cu legume de toate soiurile, în așa fel ca oamenii să găsească într-o singură cutie cele necesare gătitul pe o săptămână. Totul produs natural, fără îngrășăminte articiciale.
Sunt așteptați la eveniment toți doritorii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5