(Interviu) Bogdan Gruia Ivan, preşedintele TSD BN: Munca şi competenţa sunt formula reuşitei. Ne dorim să facem lucruri care să aibă viitor

Rep.: - În acest sfârşit de săptămână, la Prundu Bârgăului a avut loc Şcoala de Vară  a Tineretului Social Democrat Bistriţa-Năsăud. Care sunt concluziile acestui eveniment politic?

         Bogdan Ivan: - Şcoala  de pregătire politică „Generaţia 2020”, care a avut loc sâmbătă la Prundu Bârgăului, a avut câteva tematici foarte clare şi explicite. Prima dintre ele se referă la ţinuta în politică, vorbim de modul în care se prezintă atât colegii membri de partid, cât şi actualii aleşi în funcţii publice, primari, viceprimari, consilieri judeţeni şi consilieri locali, dar şi modul în care ei se pregătesc pentru a-şi crea propriul brand care să fie identificat cu Partidul Social Democrat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Vorbim despre aproape 150 de tineri care au fost prezenţi la această şcoală de vară, tineri aleşi locali, tineri care conduc organizaţii locale şi care au perspective de dezvoltare în zona politică judeţeană. Vorbim de oameni care sunt pregătiţi pe domeniul lor de expertiză, care au un backround solid atât din punct de vedere educaţional, cât şi al experienţei de viaţă şi care sperăm noi să devină liderii generaţiei politice viitoare a judeţului Bistriţa-Năsăud. Pe lângă acel work-shop punctual despre ţinuta în politică, au mai avut loc cursuri de comunicare politică, comunicare politică online, de strategie politică şi de dezvoltare a tânărului lider politic, de lidersheap. Am avut bucuria să fie prezenţi doi consultanţi politici foarte importanţi, Mihai Mocanu de la Cluj-Napoca, director Safe Communication şi Mihaela Ivan, de la Bucureşti, consultant politic pentru companii multinaţionale în zona campaniilor electorale internaţionale, spre exemplu Mexic, Tailanda, Ucraina, Africa de Sud, pentru care a lucrat.

         Rep.: - Din zona seniorilor, cine a participat la întâlnirea cu tinerii?

         Bogdan Ivan: - Am avut bucuria să fie alături de noi preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, domnul Emil Radu Moldovan, doamna ministru Doina Pană şi deputatul Daniel Suciu, precum şi foarte mulţi tineri primari care le-au împărtăşit celorlalţi tineri prezenţi la şcoala de vară din experienţa lor de ales local. Este vorba despre Vasile Şut, primarul de la Tiha Bârgăului, Paul Ştir – primarul comunei Căianu Mic, Florin Griga – viceprimarul comunei Livezile, Alin Demian – viceprimarul comunei Coşbuc.

         Rep.: - Care este utilitatea unei astfel de şcoli de vară? Tu participai la astfel de evenimente?

         Bogdan Ivan: - Am participat la mai multe şcoli de vară care sunt foarte utile. În primul rând, te face să-ţi cunoşti mai bine colegii din organizaţia judeţeană, apropie mai mult liderii partidului de tineri şi invers şi le demonstrează tinerilor că se poate.  Aceste şcoli demontează foarte multe mituri, cum ar fi faptul că trebuie să ai o anumită poziţie financiară, faptul că trebuie să fii copilul cuiva ca să reuşeşti în politică. Ei bine, la noi, în PSD Bistriţa-Năsăud, aceste mituri sunt demontate printr-o formulă foarte simplă, cea de muncă şi de competenţă. Acei oameni care sunt dornici să facă performanţă politică, care sunt şi competenţi pe anumite zone de expertiză pot la modul foarte sincer să ajungă în poziţii de conducere în organizaţii politice, dar şi la nivel administrativ, în baza acestor fapte concrete, fără a ţine cont de un bagaj de relaţii sau de alte lucruri.

         Rep.: - Cum se prezintă TSD Bistriţa-Năsăud în comparaţie cu alte organizaţii de la nivel naţional?

         Bogdan Ivan: - Dacă ar fi să dăm crezare liderului naţional Gabriel Petrea, suntem în primele trei organizaţii din ţară, din punct de vedere al primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeţeni şi locali tineri. Numărul acestora se apropie de 100 la nivelul PSD B-N.

         Rep.: - De ce să vină un tânăr spre un partid?

         Bogdan Ivan: - Cred că e o responsabilitate din punct de vedere civic, pentru că  nu poţi să-ţi doreşti o schimbare a societăţii în care trăieşti şi să stai pe tuşă, să aştepţi să vină cu totul altcineva să facă lucrul acesta, iar atunci când vine cineva să producă această schimbare, să fii nemulţumit de modul în care o produce. Răul se dezvoltă mai mult, nu neapărat din cauza unui factor direct, ci din lipsa binelui şi atunci eu cred că orice tânăr care are un minim de responsabilitate la adresa lui, a familiei şi a societăţii, cred că atunci când simte că are un bagaj de cunoştinţe, expertiză tehnică, economică, chiar politică, poate să vină în această zonă să-şi impună, asta în condiţiile în care politica, din punctul nostru de vedere, se poate face de profesionişti. Simpla calitate de tânăr nu e un atribut care îţi dă, ca să zic aşa, aripi, e o calitate din punct de vedere al timpului liber, al energiei, dar lipsită de expertiză şi de competenţă este nulă. Acesta este şi scopul nostru, de ce vrem să facem aceste şcoli de pregătire politică, de ce vrem să investim atât în aleşii locali cât şi în potenţialii viitori aleşi locali, pentru că ne dorim să nu ajugem cu anumite personaje în zona de decizie publică, care să nu fie pregătite, care să aibă încrederea oamenilor dar apoi să-i dezamăgească. Ne dorim să facem lucruri care să aibă viitor, nu ne interesează să câştigăm doar nişte alegeri o dată şi după aceea să dispărem de pe eşichierul politic. Ne interesează să fim performanţi şi să schimbăm în bine, atât cât ne permite poziţia administrativă, viaţa oamenilor din oraşul, comuna sau judeţul Bistriţa-Năsăud.

         Rep.: - Îţi aminteşti prima zi când ai venit în PSD?

         Bogdan Ivan: - Da, îmi amintesc şi acum. M-am înscris în Organizaţia PSD Suceava, la fostul preşedinte al Consiliului Judeţean de acolo, Cătălin Nechifor. El mi-a dat adeziunea. După ce m-am mutat de la Vatra Dornei la Bistriţa îmi amintesc  primul contact cu organizaţia PSD Bistriţa. Am avut o discuţie cu fostul consilier judeţean, col. Gaftone,  şi el m-a trimis la sediu unde am povestit cu Nadia Tătar şi ea mi-a povestit cum stă treaba în partid. Atunci mi-a venit ideea să înfiinţez Liga Studenţilor Social Democraţi şi de atunci înainte am construit, aşa cum m-am priceput, cu colegii mei organizaţia care sper eu că devine etalon atât în Transilvania, cât şi în ţară.

         Rep.: - De ce PSD şi nu alt partid?

         Bogdan Ivan: - În primul rând, m-am simţit atras de valorile stângii. Provin dintr-o familie normală, în care, încă de mic, am ştiut ce înseamnă să împarţi ce ai tu şi celor care nu se pot descurca singuri. În al doilea rând, din cauza unei antipatii explicite la adresa unor lideri ai dreptei din România, printre care se numără Traian Băsescu. Nu am putut să-i înţeleg stilul, atitudinea şi profilul de politician, care mi s-a părut unul deplasat. În situaţia dată, m-am simţit atras de viziunea oamenilor de stânga, de profilul lor ca lideri politici şi de valorile social-democraţiei. Din punctul meu de vedere, o societate dezvoltată, sănătoasă, e cea în care clasa de mijloc este foarte dezvoltată şi foarte mulţi oameni se încadrează din punct de vedere al veniturilor în această clasă de mijloc. Din păcate România tinde spre această zonă, dar cu paşi destul de lenţi. Este un indice, care în Japonia este sub 7, între cle mai mare şi cel mai mic salariu din zona publică, în timp ce, până de curând, în România erau companii unde erau salarii de peste 10.000 euro, în timp ce foarte multe posturi din administraţia publică, pentru tinerii debutanţi, erau plătite cu salariul minim pe economie, care depăşea puţin peste 1000 lei net. Asta arată o ţară cu perspective slabe de dezvoltare. În acelaşi timp, nu putem să ne aşteptăm la un stat puternic, la o economie dezvoltată, în condiţiile în care funcţionarii publici sunt plătiţi cu 1000 lei/lună, iar tinerii în administraţie nu au nicio perspectivă.

         Rep.: - Cum reuşeşti să-i ţii aproape pe tinerii din organizaţie? Sunteţi prieteni dincolo de partid?

         Bogdan Ivan: - Aste e formula succesului şi dincolo de activitatea politică care e o dată la 3-4 ani, când avem alegeri şi suntem în campanie electorală, avem relaţii umane. Avem aceleaşi viziuni, în cea mai mare parte, nu de fiecare dată, dar sunt lucruri care ne unesc şi cred că, în mare parte, înţelegem fiecare care esre rolul nostru, cel de a pune umărul la mai mult decât facem acum. Cred că cel ami simplu e să fim prieteni între noi, asta e formula câştigătoare. Ne întâlnim şi de ziua de naştere a fiecăruia, şi la alte evenimente.

         Rep.: - În 2019-2020 vei candida?

         Bogdan Ivan: - Probabil, dar în 2020. În 2019 sunt alegeri prezidenţiale şi europarlamentare. Să vedem până atunci se pot întâmpla foarte multe lucruri până în 2020. Indiferent că voi candida eu personal sau colegii mei, important e ca noi, ca generaţie, să avem un cuvânt de spus din ce în ce mai pregnant şi să fim un suport pentru actualii noştri lider. Suport şi parteneri în acelaşi timp, parteneri care venim cu o altă abordare şi din zona tineretului, pentru că indiferent de cât de bine intenţionat ai fi şi de deschis, nu poţi să înţelegi fiecare clasă socială, fiecare grupă de vârstă atât de bine ca atunci când faci parte din ea. Noi suntem total deschişi, şi chiar asta facem, să exprimăm opiniile generaţiei tinere, să arătăm ce ne doare, ce putem să facem, care sunt viziunile noastre. Avem marele avantaj că suntem şi ascultaţi şi luaţi în seamă şi asta drept dovadă de rezultatele din 2016. Eu cred că atunci când vom fi suficient de pregătiţi să acoperim cât mai mult teren, cât mai multe zone de expertiză în domeniul administrativ şi politic, atunci vom primi încredere atât din partea colegilor de partid, cât şi a cetăţenilor.

         Rep.: - Mulţumim şi succes pe mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5