Basarabia –ţinut al României Mari, proiect derulat la Şcoala Gimnazială Avram Iancu
Până la Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, România marchează pe 27 martie un alt eveniment istoric de importanţă majoră, fără de care actul unirii tuturor românilor nu ar fi avut aceeaşi valoare. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România, provincie românească ruptă din trupul vechii Moldove de către ruşi în anul 1812. Practic, la acel moment s-a întâmplat o reparaţie istorică, urmată mai târziu, în noiembrie, cu unirea Bucovinei şi încheiată cu 1 decembrie, prin unirea Transilvaniei, Banatului şi Crişanei cu România.
Prin Tratatul de la București din 1812, partea situată la răsărit de Prut a principatului Moldovei a intrat în componența imperiului Rusiei. Din acel moment, au intrat în concurență, pentru locuitorii acestui ținut formând gubernia Basarabiei, două concepții identitare potrivnice : «românismul» care promova unirea politică și culturală a tuturor vorbitorilor graiurilor est-romanice indiferent de împărățiile ale căror supuși erau (Imperiul Habsburgic, Imperiul Rus sau Imperiul Otoman), și «moldovenismul» susținut de autoritățile rusești, care promova deosebirea și despărțirea culturală și politică a vorbitorilor graiurilor est-romanice supuși ai «Țarului tuturor Rusiilor», de ceilalți. Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Țării, (parlamentul Republicii Democratice Moldovenești) reprezintă concretizarea și biruința mișcării « româniste » din acest ținut.
După 100 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 27 martie ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de înaintașii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.
Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud prin doamna prof. Bogdan Marilena și elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Bistriţa împreună cu profesorii au organizat diferite activităţi pentru a marca acest moment important din istoria naţională.
Activitatea intitulată “Basarabia-ținut al României Mari” a debutat cu o piesă de teatru scrisă și interpretată de elevii clasei a VII-a A coordonați de doamna profesor Corda Mioara. Elevii au reușit să recreeze un moment din istoria națională interpretând personalități precum Regina Maria, Regele Ferdinand și Ecaterina Teodoroiu. Activitatea a continuat cu un recital emoţionant de cântece patriotice susţinut de elevii din grupul folk al școlii coordonați de doamna profesor pentru învățământ primar Lazăr Adela. Elevul Horațiu Roș din clasa a VIII-a B a explicat participanților la activitate momentele premergătoare actului de la 27 martie 1918. Workshop-ul a continuat prin intervențiile profesorilor de istorie din județ și ale învățătorilor invitați, cu referire la însemnătatea evenimentului.
Doamna director, prof. Andron Elena a tinut să-i felicite şi să le mulţumească elevilor şi îndrumătorilor lor pentru interesul manifestat în păstrarea valorilor neamului românesc şi pentru respectul acordat înaintaşilor noştri.
Adaugă comentariu nou