Două expoziţii inedite vă aşteaptă la Muzeul Bistrița şi Biserica Evanghelică din Herina
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi, Asociația Brukenthal von Studio, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeikon din Alba Iulia și Asociația Dar Development vă invită la sfârșitul acestei luni la două evenimente de excepție. Este vorba despre vernisajul expoziţiei de pictură „Unity”, care se va desfășura marți 29 mai 2018, de la ora 18, la Muzeul Bistrița, strada Gen. Grigore Bălan, nr.19 și vernisajul expoziției „Pictorisiri”, semnată Constantin Cioc, care se va desfășura miercuri, 30 mai 2018, de la ora 18, la Biserica Evanghelică din Herina.
Expoziţia de artă contemporană ”Unity” reuneşte artişti contemporani transilvăneni care prin întâlnirea lor, dau mărturie despre parcurgerea şi realizarea frumosului. Vorbim despre pictori recunoscuți în țară și străinătate, care expun la nivel național și internațional. O parte dintre artiști sunt restauratori la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Însă dincolo de aceasta, toți sunt priviți ca modele vii pentru tânăra generația în ceea ce privește dedicarea, voința, disciplina și dăruirea pentru artă și frumos. ”Unity” este un dar oferit de tinerii artiști, în acest an al Centenarului, tuturor vizitatorilor și iubitorilor de frumos, tuturor celor care doresc să participe la omagierea celor care, acum 100 de ani, au avut ca ideal unitatea - unirea tututor românilor. „Mesajul expoziției este unul singur: să oferim o clipă din viața noastră și să privim frumosul. Suntem convinși că prin intermediul lucrărilor expuse pe simezele sălilor de artă contemporană ale muzeului în acest moment aniversar pentru România, vom regăsi cu ajutorul culorilor, virtuți ce se află în fiecare dintre noi: bunătatea, blândețea, altruismul, respectul, comuniunea, hărnicia și dărnicia.” declară dr. Alexandru Constantin Chituță, președintele Asociației culturale pictor Octavian Smigelschi.
Cel de al doilea vernisaj are în centrul lui expoziția „Pictorisiri” semnată de artistul bucureștean Constantin Cioc, un pictor laic extrem de atașat de pictura bisericească. Fie că sunt căutate în Biblie, fie printre martirii temnițelor comuniste, fie că întrupează pur și simplu Omul cu toate durerile și ezitările lui, dar mai ales sentimentul dorului de Dumnezeu, personajele lucrărilor sale sunt mistuite din interior de o lumină care face să explodeze întunericul pânzei. Această lumină interioară atât de caracteristică tablourilor lui Constantin Cioc, potrivit propriilor mărturisiri, îi așează creația „în marginea icoanei”, artistul definindu-și demersul artistic ca pe un mod de a-și exprima credința, de a rosti Crezul, de a se ruga în liniștea și intimitatea atelierului său și de a-l slăvi pe Dumnezeu prin culoare.
Născut la Reghin în 1965 și absolvent al secţiei de Pictură a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Constantin Cioc a fost, între 1995 și 2003, asistentul mentorului său din anii de studenție, profesorul Sorin Ilfoveanu. Din 1997 a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Între 2001 și 2003 s-a înscris într-un program de studii aprofundate în Arte plastice și aplicate la Universitatea Paris I – Sorbonne, în Franța.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș
Citiţi şi:
- Vino la Muzeul Bistrița pentru a descoperi un altfel de secol XX: 100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000)
- Expoziţie de pictură Full Colours, semnată Celestina Albișor și Cristina Fău, la Casa Argintarului
- Pictorul Transilvaniei, expoziţie la Bistriţa
- Pictorul Transilvaniei a împodobit Bistriţa cu pictură monumentală
- Expoziţie de pictură-colaj textil „Luna de miere” a lui Ilie Mitrea, la Casa Argintarului
Adaugă comentariu nou