Taximetriştii bistriţeni şi-au spus oful prefectului: Pentru o concurenţă egală, ori noi ca ei, ori ei ca noi!

         Taximetriştii bistriţeni s-au alăturat mişcărilor de protest de la nivel naţional, peste 30 de maşini venind în faţa Palatului Administrativ, în intervalul 10.30-11, asta chiar dacă mitingul era autorizat pentru 150 de vehicule. Din capul locului, Valer Bâgiu, şeful Filialei Judeţene a Camerei Naţionale a Taximetriştilor, a menţionat că taximetriştii bistriţeni nu şi-au propus să blocheze traficul şi aşa îngreunat din municipiul Bistriţa, astfel că la protest au venit doar o mică parte dintre maşinile autorizate.

         După discuţiile din stradă, o delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul Ovidiu Frenţ, căruia i-a fost înmânată lista de revendicări, pentru a fi transmisă la nivel central.

         Principala revendicare face referire la eliminarea pirateriei din taximetrie, în sensul că nu se respectă hotărârea Curţii Europene de Justiţie care a decis că aplicaţiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. „Platforma UBER este transportator şi trebuie să se autorizeze în fiecare ţară. În alte ţări UE, UBER a fost închis până a intrat în legalitate conform legislaţiei transporturilor din ţara respectivă”, ne-a explicat Valer Bâgiu. Pe bannerele pe care le-au ţinut în mână, apăreau şi motivele protestului, comparând taximetria cu aplicaţia UBER, în sensul că taximetriştii trebuie să aibă maşini inscripţionate, autorizaţie, atestat, maşină sub 5 ani la autorizare, verificare tehnică la 6 luni, asigurare de bagaje şi persoane, plata unei taxe pentru folosirea locurilor de aşteptare, case de marcat fiscală, dar şi să fie constituiţi în PFA, întreprindere individuală sau SRL, în timp ce celorlalţi nu li se impun asemenea condiţii.

         O altă revendicare face referire la scoaterea sintagmei „în mod repetat” din Legea taximetriei, care împiedică eliminarea pirateriei din transporturi. „Poliţistul îl prinde că face transport neautorizat, îl trimite în instanţă, însă avocatul îl scoate, uzând de această sintagmă, spunând că e pentru prima dată. Până îl mai prind, durează un an, iar el continuă să facă transport neautorizat. Au şi maşini inscripţionate, sunt cu microbuze etc.”, a menţionat Bâgiu.

La nivelul municipiului Bistriţa, sunt autorizate 378 de taximetre.

***

Prefectul Ovidiu Victor Frenţ a invitat reprezentanții taximetriștilor din județul nostru la o discuție și le-a mulțumit pentru modalitatea civilizată a manifestării de astăzi care nu a perturbat traficul auto în orașul nostru.  De asemenea, a ascultat problemele acestora și le-a promis sprijinul atât în rezolvarea problemelor care țin de reglementările legislative, cât și de cele locale.

 Astfel, în următoarea perioadă, prefectul Ovidiu Victor Frenț, respectiv Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, va organiza o ședință cu Poliția Rutieră și Primăria Municipiului Bistrița pentru a discuta și pentru a găsi soluții la problemele expuse de reprezentanții taximetriștilor din Bistrița-Năsăud (existența unor mașini inscripționate ”Taxi” care nu sunt autorizate, șoferi fără atestat de taximetrist etc.).
Pentru descurajarea pirateriei în transportul de persoane recomandăm și pe această cale cetățenilor să nu folosească decât taxiuri autorizate, astfel eliminându-se riscurile care pot să apară privind siguranța lor, dar și evaziunea fiscală.

*** 

De altfel, miercuri, la sediul Ministerului Finanțelor Publice, a avut loc întâlnirea ministrului interimar al transporturilor, Rovana Plumb, și viceprim-ministrului, ministrul interimar al dezvoltării regionale și administrației publice, Eugen Teodorovici, cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). La întâlnire au participat, din partea Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Dragoș Titea, și din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, secretarul de stat Sirma Caraman. Agenda discuțiilor a vizat modificarea cadrului normativ actual, în sensul eliminării ”pirateriei” din transporturi și trecerii activității de ”rent a car” la Autoritatea Rutieră Română (ARR).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5