Bacteriile din palma mea. Peste 200 de elevi de la Liceul Sanitar Bistriţa, informaţi despre rolul bacteriilor, antibioticelor şi al igienei personale
În perioada 20-22 februarie, în Liceul Teoretic Sanitar, dar și în alte școli din municipiul Bistrița, s-a derulat proiectul “Bacteriile din palma mea”. Acest proiect a fost realizat în colaborare cu UMFST Târgu Mureș și Liga Studenților Târgu Mureș și a fost coordonat de Ioana Adina Creța și Mădălina Delia Costin, ambele studente în anul al II-lea la UMFST Târgu Mureș.
Peste 200 de elevi din clasele IX-XII au fost informați de către Adina Creța, cu privire la: influența rezistenței microbiene asupra organismului uman; definirea și prezentarea microorganismelor rolul bacterilor, cum acționează, cum ne pot ele influența viața în mod pozitiv și în mod negativ; importanța florei comensală/indigenă a organismului; ce este patogenitatea- modul în care unele bacterii pot fi periculoase, pot crea infecții bacteriene (foliculita, hidrosadenită, celulită, mastită, scarlatină, panarițiuni, meningită, plagă infectată).
De asemenea, elevii au aflat despre căile de trasmitere a bacteriilor, despre influența mediului asupra rezistenței bacteriene. Dacă până în 1945, când Alexander Fleming a descoperit penicilina, media de viață a omului era de 45 de ani, astăzi, datorită antibioticelor, omul are șansa să trăiască peste 70 de ani. Elevilor li s-au explicat că antibioticele sunt o clasă de medicamente special concepute pentru a trata infecții bacteriene care acționează în funcție de tipul de bacterie și în funcție de localizarea ei în organism.
E foarte important să răspundem corect la întrebarea „Cum ne tratăm?”. Nu noi suntem cei care ne tratăm, ci medicul specialist. Statistica arată că aproximativ 70% dintre români preferă automedicamentația (practica de a lua medicamente din proprie inițiativă, fără prescripție medicală) ceea ce este profund greșit. Antibioticele sunt prescrise de către medic, doar atunci acesta consideră că sunt necesare. Altfel, riscăm să dezvoltăm o rezistență a bacteriilor la antibiotice și constatăm că, în situații medicale acute, ele nu își mai fac efectul. De asemenea, este indicat ca atunci când ni se recomandă un tratament pe bază de antibiotice, să protejăm flora intestinală prin administrarea de probiotice.
Elevii au descoperit că există o strânsă legătură între medicamente şi protejarea mediului. Ordinul nr 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sanătate publică privind mediul de viață al populației, în capitolul VI Art. 38 lit. c) prevede că “Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”
La finalul întâlnirii s-au punctat, pe scurt, cauzele și soluțiile administrării antibioticelor, dar și a regulilor de igienă prin rubrica Așa Da/ Așa NU.
Nu ne rămâne decât să mulțumim Adinei Creța pentru această profesionistă, sintetică, utilă incursiune în lumea bacteriilor, antibioticelor, igienei personale, incursiune prezentată cu atâta implicare, răbdare, bună dispoziție, adaptată cu istețime elevilor adolescenți.
Vă mai așteptăm!
Adaugă comentariu nou