Victimele violenței domestice vor beneficia de un ordin de protecție recunoscut la nivelul UE

Norica Nicolai: Pentru societatea românească este extrem de important acest ordin de protecţie

Victimele violenței domestice, persoanele ale căror integritate fizică sau psihică le este amenințată într-un stat vor putea beneficia un ordin de protecție recunoscut de toate statele membre ale Uniunii Europene, conform unui Regulament votat zilele trecute de către Comisia pentru afaceri juridice (JURI) și către Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European, ne comunică Biroul de presă al europarlamentarului Norica Nicolai.

"Pentru societatea românească, este extrem de importantă introducerea unui ordin de protecție în legislația națională: vorbim de mai multă siguranță, în special pentru victimele violenței domestice, care pot solicita autorităților restricții cu privire la agresorii lor. În felul acesta, se pot evita numeroase infracțiuni, incluzând omorul, infracțiuni cu care ne-am confruntat din păcate în ultima vreme. Mă gândesc astfel la femeile care vor avea posibilitatea astfel de a-și proteja mai bine drepturile și integritatea corporală atunci când sunt victime ale agresiunilor", a arătat eurodeputata Norica Nicolai, membră a comisiei FEMM .

Este definită, prin Regulamentul citat, a fi măsură de protecţie "orice decizie cu caracter preventiv sau temporar adoptată de autoritatea unui stat membru în vederea protejării unei persoane atunci când există motive serioase de a considera că integritatea fizică şi/sau psihologică sau libertatea respectivei persoane este ameninţată. În această categorie intră şi măsurile adoptate fără ca persoana care reprezintă ameninţarea să fie citată în instanţă".

Regulamentul a fost propus de Comisia Europeană și urmează să fie votat de către plenul Parlamentului European în luna mai a acestui an. El face parte dintr-o serie de măsuri care au ca scop protejarea și întărirea drepturilor victimelor și ale persoanelor protejate de justiția unei țări, conținând mai multe prevederi în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă. Regulamentul nu se referă la măsurile de protecţie adoptate în materie matrimonială şi de răspundere părintească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5