Nu au bani pentru alegeri!

                Invitaţi de conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud la prima şedinţă pe tema alegerilor locale , primarii judeţului nu au ezitat să ceară bani pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului din 10 iunie.

                O parte dintre primari, cum este cel al comunei Şieu-Măgheruş, Sorin Mititean, spune că banii pentru organizarea alegerilor locale trebuiau repartizaţi separat odată cu împărţirea bugetului local.

                Cei mai mulţi edili susţin că vor intra într-un blocaj financiar, ca urmare a bugetului mic pe care îl au, şi vor ajunge ,,să facă alegeri pe caiet”.

                De cealaltă parte, trezorierul şef Ioan Pintea a declarat că în judeţ sunt şapte primării care şi-au prevăzut bani pentru alegeri încă de anul trecut, opt primării pot suporta aceste cheltuieli din veniturile proprii sau din fondul de rezervă, iar restul unităţilor administrativ-teritoriale au făcut solicitări la DGFP pentru a primi bani de la bugetul de stat.

 

                Ioan Pintea, trezorier şef: Majoritatea primăriilor nu şi-au cuprins în buget cheltuieli pentru alegeri, deşi trebuiau să le prindă, aţi auzit ce spune şi legea, nu Hotărârea de Guvern.

                Noi am încercat varianta suplimentării din bugetul de stat şi în 20 aprilie  ni s-a răspuns că toate aceste cheltuieli se suportă din bugetul local, nu din bugetul de stat.

 

                Ioan Cira, primarul comunei Monor: De fiecare dată când venim aici, întâmpinăm aceleaşi greutăţi. Nu ştiu dacă domnii guvernanţi ştiu că la rectificarea de buget, Monorul a primit 2.000 de lei sau colegul primar de la Coşbuc, sau alţii, sau alţii.

                Acum ne tot trimit, conform articolului, conform legii, dar de unde bani. Facem prezenţă întotdeauna, venim, şi ne întoarcem cu capul plecat şi nu facem absolut nimic.

 

                Cornel Moisil, primarul comunei Şanţ: Eu nu m-am plâns niciodată de bani. Problema e legată de posibilităţile legale. De ce nu ne-aţi întors bugetul înapoi, să ne spuneţi domnilor: în anul 2012 se vor organiza alegeri locale. Nu vă vizăm alte proiecte, pentru că nu aţi depus bani pentru alegeri.

Doi la mână, pentru banii pe care i-am primit, avem deja făcute contracte pentru PUG, de exemplu. Nu pot să retrag banii de la PUG şi să îi aloc pentru alegeri locale, şi alte şi alte probleme.

                Ca să faci rectificare de buget, ştiţi destul de bine că trebuie să ai venituri suplimentare, ori veniturile suplimentare din trimestrul II  sunt deja date conform legii.

                Putem însă părerea mea, să organizăm alegeri locale, şi să facem rectificarea după, care or fi primari să dea banii atunci, pentru că e bine că au de primit cei care vor fi în comisiile locale. Altă soluţie nu văd.

                Ori, să le  dea bani, ceea ce e exclus, să mergem pe cont, şi aşa pe caiet, e la modă.

 

                Nicolae Anghel, primarul comunei Coşbuc: Dumneavoastră, doamna directoare (n.r. – Dorina Cicioc) pentru că aţi fost numită politic, trebuia să îi spuneţi domnului deputat Ioan Oltean sau domnului preşedinte de CJ, că majoritatea primăriilor nu pot funcţiona.

                Vrem nu vrem, alocarea a fost făcută pe criterii clientelare, pe criterii politice. Dumneavoastră trebuia să vă uitaţi în curtea fiecărei primării, pentru că dumneavoastră aţi condus destinul acestui judeţ împreună cu domnii care sunt la putere.

                Doamna directoare vă rog să înţelegeţi şi să faceţi demersurile necesare, nu vă fie ruşine, puneţi mâna pe pix şi pe hârtie şi arătaţi situaţia acestui judeţ ministrului finanţelor, primului ministrului, şi spuneţi-le că nu putem ţine alegeri. O soluţie se poate găsi.

 

Murmur în sală, vociferări

                Dorina Cicioc, director DGFP BN: Dacă o să-mi răspundă la telefon, domnul ministru al Finanţelor.

 

                Sorin Mititean, primarul comunei Şieu- Măgheruş: Domnilor colegi, vă rog să nu faceţi aici o vale a plângerii!

 

Murmur în sală, vociferări

                Ioan Pintea: Vă rog să vorbească fiecare, dacă vorbim toţi, nu ne înţelegem doi cu doi.

                Sorin Mititean:  Indiferent că facem parte din Putere sau din Opoziţie, noi suntem oameni din administraţie. În anul 2011, s-a pus în aplicare Ordonanţa de Urgenţă 63 care spune că bugetul va avea două secţiuni: funcţionare şi dezvoltare. Din funcţionare fac parte cheltuielile cu alegerile locale. Acum că le-am cuprins sau nu le-am cuprins, ne-am asumat noi responsabilitatea. Că le-am cuprins la investiţii, e treaba noastră a oamenilor din administraţia locală. Cu siguranţă vom găsi o soulţie şi la alegerile locale.

                Aş vrea să pun o întrebare tehnică legată de cheltuielile de personal, pentru că indemnizaţiile pentru membrii comisiilor vor duce la o majorare a cheltuielilor de personal, peste plafonul aprobat. Aş vrea să ne spuneţi cum putem rezolva această problemă!

 

Ioan Pintea: Dumneavoastră vă puteţi majora plafonul. Vom face o analiză totală per judeţ, pentru că la ora actuală avem economii şi până la sfârşitul anului mai este. Vom analiza majorările de plafon.

 

Murmur în sală, vociferări

Ioan Pintea: Linişte vă rog. La acea indemnizaţie se plăteşte impozit de 16% şi contribuţia aceea de 5,5% se plăteşte numai de cei care nu lucrează nicăieri. Restul care contribuie în altă parte, nu plătesc CASS-ul de 5,5%.

 

O voce din sală: Pensionarii nu plătesc?

                Georgeta Meşter, şef birou DGFP BN: Vom face o comunicare în acest sens. Pentru comunicarea plafonului ne trimiteţi fiecare câte o adresă ca să ştim de ce majorări aveţi nevoie.

 

 Ioan Pintea: Vă analizaţi odată ce plafon aveţi şi faceţi o adresă. Domnul primar de la Coşbuc am rugămintea la dumneavoastră. Veniţi la Dorina şi vă arată dacă am dat cu un leu în plus la o comună sau alta. De ce? E matematică, pur şi simplu.

 

Georgeta Meşter explică cum se face repartizarea banilor de la Finanţe către unităţile administrativ-teritoriale, datele care stau la baza repartizărilor.

Georgeta Meşter: Vom analiza fiecare situaţie în parte. Nu vor rămâne comune care să nu poată să îşi facă plata pentru alegerile locale.

 

Vociferări. Mulţi edili spun că au fost încurcaţi de comasarea alegerilor locale, despre care se discuta în noiembrie.

 

Dorina Cicioc: Aşteptăm să se instaleze noul guvern şi vom face o adresă la ministrul Finanţelor prin care vom prezenta toată situaţia din judeţ şi vom solicita ajutorul.

Vociferări

 

Dorina Cicioc: Domnul Anghel, eu ştiu că aţi fost militar, dar şi eu sunt soţie de militar, aşa că vă rog frumos…Vom face adresa, şi în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi, vă vom convoca la o nouă şedinţă.

 

               Ca o opinie personală, ca participant direct la această şedinţă, cică de găsire a unor soluţii, eventual divine, întreaga adunare mi-a lăsat senzaţia unui balamuc politic.

Apropierea declanşării oficiale a campaniei electorale a transformat viaţa politică într-un balamuc. Nu că înainte ar fi fost aşezată în normalitate, dar acum isteria atinge cote maxime.

               Toţi urlă din gură de şarpe cât e de greu să fii primar în Opoziţie. În schimb, primarul de la Putere e zen şi e foarte înţelept. Dar, ambii sunt de acord cu un lucru: nu e uşor să fii primar, domnule!

               Dragi domni primari, ştiu că nu vă e uşor, dar dacă e aşa greu, eu zic să vă lăsaţi, mai ales că unii sunteţi primari de când vă ştiţi. Pe banii şi pe soarta noastră…

               Intuiesc prin ce treceţi, mai ales cei care, ba aţi trădat, ba v-aţi răzgândit şi v-aţi făcut oameni de treabă. Vă înţeleg nervii, mai ales când vedeţi că faceţi monolog, nu dialog.

               Aceeaşi reacţie o am şi faţă de reprezentanţii DGFP B-N, care jucau rolul inocenţilor. Ce să facem, cum facem, facem adrese, ba nu, facem glumiţe…

               Treaba lor, fiecare cu funcţia lui, să şi-o gestioneze cum ştie. Valabil şi pentru unii directori din deconcentrate care au deja bagajul făcut.

Nu i-am obligat eu să se facă primari, prefecţi sau directori. Sunt când pe val, când sub el. Viaţa e rotundă.

              

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5