O cincime din terenurile arabile ale judeţului rămâne necultivată

Aproximativ 22.000 hectare de teren din Bistriţa-Năsăud vor rămâne nelucrate, ceea ce reprezintă 21,48% din suprafaţa arabilă a judeţului, a anunţat directorul executiv Valentin Pop Mititean de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud. Comparativ cu anul trecut, când 30% din ogoare au rămas…pârloage, situaţia este sesizabil mai bună. Legislaţia privitoare la taxarea celor care nu-şi lucrează terenul sau discuţiile pe tema tăierii plăţilor directe pe suprafaţă, toate acestea coroborate şi cu scumpirea alimentelor, i-au determinat pe bistriţeni să se întoarcă la agricultură. Totuşi, faţă de alte judeţe situaţia nu este îmbucurătoare. La Constanţa, doar 1% din suprafaţa arabilă ar putea rămâne nelucrată, adică vreo 7.000 hectare.

La nivelul judeţului nostru, suprafaţa agricolă totală este de 295.221 hectare, din care 102.006 hectare reprezintă suprafaţa arabilă. Toamna trecută, au fost “ocupate” 30.593 hectare, dar doar pe 4.110 hectare s-au făcut arături. În rest, sunt plante de nutreţ perene, ca bază furajeră în sectorul zootehnic.

În această primăvară, ar trebui să fie însămânţată o suprafaţă de peste 58.500 hectare, dar deocamdată lucrările au fost realizate doar pe un sfert, toate acestea din cauza “temperaturilor scăzute şi a precipitaţiilor care au făcut imposibilă intrarea utilajelor în câmp”. Frig a cam fost, precipitaţii nu prea, utilaje??? Nimeni nu spune de costuri ridicate la carburanţi, la seminţe certificate sau de lipsa forţei de muncă tinere în agricultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5