O nouă instituţie culturală, inaugurată, la Bistriţa. Primarul Ovidiu Creţu: Suntem unici !

Târgul Mare al Bistriţei nu este doar prilejul întâlnirii la concertele ce au loc în Piaţa Centrală şi în Complexul Heidenfeld, ci şi al inagugurării unei noi instituţii ce se află sub egida Primăriei Bistriţa. Joi, în prezenţa primarului Ovidiu Creţu, a viceprimarului Gelu Muthi, a directorului Centrului Cultural Municipal – Dorel Cosma şi a mulţimii de invitaţi la sărbătoarea oraşului, a fost inaugurat Centrul Expoziţional Documentar, situat în centrul Bistriţei, pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” nr. 23. După cum ne informează directorul Palatului Culturii, sub egida căruia va funcţiona noua instituţie, aici vom avea o bibliotecă cu peste 15.000 volume, Centrul de Documentare Cultural-Sportivă pe care prof. Vasile Jimboreanu l-a înfiinţat în urmă cu mai bine de 30 de ani, adunând peste 500 de mii de fişe, fiind un record la nivel de ţară. Tot aici avem o serie de trofee şi distincţii ale sportivilor bistriţeni, precum şi imagini cu aceştia din diferite competiţii. De asemenea, aici va funcţiona Asociaţia Filateliştilor Bistriţeni, condusă de Mircea Calu, la rândul lui având această pasiune din anul 1962. O altă sală este cea a trofeelor Centrului Cultural Municipal, zeci de distincţii venind să confirme valoarea bistriţenilor în ţară şi peste hotare.
Galeria scriitorilor bistriţeni, membri ai Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, condusă de Elena M. Cîmpan, întregeşte frumuseţea acestei instituţii într-un mod inedit, chipurile acestora fiind expuse alături de un scurt CV şi creaţiile acestora pe simezele instituţiei. Pentru modul în care această instituţie culturală completează ofertele municipiului nostru, primarul Ovidiu Creţu a mulţumit atât directorului Dorel Cosma, cât şi celor doi oameni care o viaţă au pus dragostea lor în slujba actului cultural – Vasile Jimboreanu şi Mircea Calu, oferindu-le medalia de argint a municipiului Bistriţa.
La rândul lui, primarul a primit o medalie cu chipul Gabrielei Szabo şi o cutie pictată manual, pe care sunt inscripţionate şi Poatra Transilvaniei şi Flacăra Olimpică.
„În Bistriţa avem un fond arhitectural deosebit care ne dă unicitate şi pe care trebuie să-l punem în valoare, prin reabilitare, prin refacerea pasajelor, dar şi prin faptul că aceste clădiri trebuie să aibă viaţă. Această clădire nu a fost încă reabilitată, ne gândim la acest lucru, însă şi în această formă ea este un exemplu cum pot să fie valorificate clădirile din centrul municipiului Bistriţa. Meritele principale sunt ale domnului director Cosma, colegul nostru, din cadrul Primăriei, dar şi a celor doi oameni care au pus suflet în această clădire - Mircea Calu şi Vasile Jimboreanu -, care au transformat clădirea într-un centru viu, într-o colecţie excepţională de valori culturale din toate sferele de activitate. Ei şi-au dedicat o viaţă acestor activităţi şi mă bucur că celebra colecţie a domnului Jimboreanu şi-a găsit un loc adecvat după ce a fost mutată în mai multe rânduri, în care poate fi păstrată, îmbogăţită şi consultată. De asemenea, expoziţiile filatelice ale domnului Mircea Calu vor putea fi admirate de acum nu doar o dată sau de două ori pe an la târgurile filatelice ci în permanenţă. Aceşti doi domni ne aduc istoria la timpul prezent, iar timpul prezent îl materializează în documente care vor rămâne în eternitate. Marii sportivi pe care i-am admirat în urmă cu ani în tinereţile mele, sunt oameni în vârstă, nu mai activează. Peste 50 de ani vor rămâne doar în aceste documente şi e important să rămână pentru că sunt lucruri care caracterizează o generaţie, o etapă a evoluţiei societăţii bistriţene. Pentru eforturile lor, pentru a le arăta respectul şi recunoştinţa administraţiei, le conferim medalia de argint a municipiului Bistriţa, o piesă făcută în argint, lucrată de un artist plastic. Domnului Mircea Calu se acordă medalia pentru activitatea neobosită de susţinere a mişcării filatelice locale, de îndrumător şi coordonator al Societăţii Filatelice Bistriţa, aceeaşi medalie, cu brevet se acordă domnului Vasile Jimboreanu pentru fondul documentar unic în ţară, bază de date adunate în peste 30 de ani, cu documente şi fotografii şi informaţii de o extraordinare valoare. Trebuie să fim mândri că la Bistriţa avem unicul muzeu de filatelie şi cel mai mare fond arhivistic din ţară, la fel cum la Bistriţa avem singurul turn cu lift, d ela Viena până la Moscova. Trebuie să ne afirmăm unicitatea, performanţele. În felul acesta reuşim să stârnim interesul oamenilor pentru Bistriţa, să-i facem ca bistriţenii să se poată mândri de oraşul lor şi pe alţii să-şi dorească să vină să-l vadă”, a declarat primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu.
Cu acest prilej a fost vernisată şi expoziţia filatelică naţională „Filex Transsilvanica”, ediţia a XXII-a cu tema „Sport-turism”, atât cu exponate din ţară, cât şi din Germania, Polonia, Ucraina şi Rusia.
Instituţia va putea fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 8-16, de către bistrienii care doresc să se documenteze pe partea culturală şi sportivă, însă va intra şi în circuitul turistic, având, iată, primul muzeu filatelic din ţară şi primul centru de documentare sportivă şi culturală, aici la Bistriţa.

Comentarii

25/08/16 15:06
mircea

Nimic nou sub soare. Bistrita are o veche traditie in conservarea si valorificarea unor valoroase fonduri documentare. Un exemplu in acest sens, este de remarcat Centrul de Documentare Medicala, unul din cele mai importante din fosta regiune Cluj a anilor 1960, care a functional in cladirea Casei de Cultura a Sindicatelor de pe strada Odobescu, nr. 3. Asa ca nu suntem chiar atat de unici , cum crede Primarul Ovidiu Creţu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5