O săptămână eminesciană!

Uite că a trecut şi 15 ianuarie 2014; evident, cu manifestări în cinstea lui Eminescu. Palatul Copiilor, cercurile de teatru/ creaţie literară, jurnalism, îndrumate de Ionela-Silvia Nuşfelean, în colaborare cu grupa de limba engleză, coordonată de profesorul voluntar Ioan Sabin Mureşan, a susţinut o întreagă săptămână eminesciană, pentru a aduce un tribut celui mai mare poet al României.
Fiecare grupă a avut mişcări remarcabile, intervenţii diverse, printre care răsar: jocuri literare printre stele; scenarii şi exerciţii teatrale, inspirate din viaţa sau poezia lui Mihai Eminescu; parodii; dedicaţii speciale muzicale; microrecitaluri – şi la fereastră, cu ochii la Luceafăr, la lumina lumânării, dar şi a acvariului, chiar pe fond de chitară (Abel Cîmpean, pregătit pe segmentul muzicii de profesorul Valentin Pop); cenaclurile ţinute acasă, inclusiv cu tort; pomenirea lui Mihai la slujbele Bisericii; expoziţie de carte; trecerea în revistă a altor activităţi extraşcolare eminesciene; colaj cu portretul Poetului (Antonia Chiciudean, Jessica Pintea); „Drumul lui Eminescu” – poster (Ambra Cusaci, Cosmina Dunca). O notă suplimentară de creativitate a constituit-o şi „fabrica de idei”, în care elevii au elaborat/ propus/ rezolvat teme/ probleme (ex. „Eminescu pe stradă – Imaginează-ţi portretul unui Eminescu contemporan şi creează un personaj pe baza acestuia. Introdu personajul în textul tău! Notă: Personajul poate avea orice înfăţişare, caracteristicile psihice le alegi tot tu. Nu uita însă că el trebuie să fie poet!”, propune Alexandra Andrecuţ);
Activităţile au fost susţinute la lumina florii albastre, în care Ioana Nectaria Bălan, 7 ani, vedea „o lebădă care pluteşte pe un lac de ceară”. Ce frumos! Lumânarea a ţinut cu pasiune isonul ideilor copiilor pe tot parcursul scrierii. Versuri şi rânduri au fost scrise atât în română cât şi în engleză. „Scrisul în engleză mă motivează şi mă educă mai mult decât o oră obişnuită de curs.”, afirmă I.S.N., membră a cercului creativ de limba engleză. Iată că poetul naţional a fost valorificat, suplimentar, la Palat, şi în limbi străine!
Noi, cei de la jurnalism, ne-am aventurat pe tărâmul publicisticii eminesciene, văzând ce a avut de spus autorul în materie de articol, anchetă, etc., dar şi ce au avut alţii de spus despre acesta şi, evident, am făcut o analiză/ sinteză a săptămânii eminesciene. Una dintre cele mai entuziaste colege, Alexandra Bălan, clasa a VI-a, ne spune: „Consider că, de-a lungul activităţilor, copiii au dat tot ce-au avut mai bun, de dragul lui Eminescu, micii blandieni fiind, indiscutabil, şi foarte eminescieni!”
În concluzie, Mihai Eminescu este cât se poate de actual, prin inspiraţia pe care ne-a lăsat-o, continuând să lumineze minţi tinere şi să îndrume noua generaţie. Dacă spaţiul redacţional ne permite, am ataşa măcar una dintre multele creaţii scrise sub inspiraţie eminesciană, o poezie a Alexiei Bodea, clasa a III-a: „Vreau să devin în poezie campioană!/ Adică, să fiu mai clară, „poeziană”!/ Încerc să urc pe scara lecturii,/ până ajung la Luceafărul poeziei!/ Într-o noapte, în vis, mi s-a arătat/ Eminescu, ca un dar nesperat!/ Mi-a spus cum a devenit el scriitor,/ povestea cărţilor lui, pline de dor!/ M-a sfătuit să citesc/ şi paginile în memorie să le lipesc!/ O să-i ascult sfatul/ şi sper să-mi împlinesc visul!”

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VII-a, jurnalism
Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5