Octava de rugăciune, la Bistriţa: Te rugăm să ne întăreşti în dorinţa de unitate pentru ca lumea să creadă

Octava de rugăciune ecumenică pentru unitatea creştinilor, ce se desfăşoară la Bistriţa în perioada 18-25 ianuarie, are ca temă un verset din Cântarea de laudă a poporului Israel: „Dreapta Ta, Doamne, şi-a arătat tăria” (Ieşirea 15-6)

         În aceste zile, în bisericile apostolice din municipiu, Bistriţa fiind sub acest aspect un real exemplu de ecumenism, credincioşii, împreună cu preoţii, se roagă pentru unitatea bisericii lui Hristos, aceasta fiind o cerinţă a Mântuitorului ca „toţi să fie una”, să fie „o turmă şi un păstor”.

         La Biserica Romano-Catolică, după binecuvântările preoţilor, predicile au fost susţinute de pastorul paroh reformat Andras Peter, în limba maghiară, în limba română preot Simion Bretfelean, iar în limba germană de pastorul paroh evanghelic Johann Dieter Kraus. „Împărăţia cerurilor este în inima noastră, iar trupul vostru este templul duhului sfânt. Omul poate fi templu al duhului sfânt sau peşteră de tâlhar”. Ce alegem noi...? În timpul rostirii Rugăciunii Domneşti Tatăl nostru (în limbile maghiară, română şi germană) credincioşii prezenţi s-au ţinut de mână, ca o dorinţă a unităţii  de credinţă a tuturora. Preotul Gered Peter, protopop romano-catolic, ne-a invitat să cântăm în cele trei limbi Cântecul de Lourdes, închinat Fecioarei Maria: „Fecioara la munte pe stânci apăru,/ Ea pleacă a sa frunte, salut-o şi tu./ Ave, Ave, Ave Maria! Ave, Ave, Ave Maria!”

         Duminică seara rugăciunea ecumenică s-a desfăşurat în Biserica Ortodoxă de la Coroana. După cuvântul rostit de gazdă, protopopul Alexandru Vidican, am ascultat cu mare interes predicile rostite de pr. vicar gen. greco-catolic Călin Bot, de pastorul reformat Andras Peter, în limba maghiară şi română, şi de pastorul Johann Dieter Kraus în limba germană şi română. Iubirea faţă de Dumnezeu, aceasta ne-o cere, Dumnezeu este iubire, El ne iubeşte pe toţi, Să ne deschidem inima spre a intra pacea în fiecare dintre noi, Să primim pacea pe care ne-a redat-o Iisus înlăturând prăpastia dintre oameni şi Dumnezeu sunt câteva dintre învăţămintele reieşite din predicile preoţilor. Un scurt cuvânt spus din inimă şi pentru inimile tuturor a rostit părintele profesor Nicolae Feier despre unitatea tuturor creştinilor: „Frumuseţea unităţii rezidă în diversitatea şi specificitatea fiecărei religii, Bistriţa fiind un exemplu de ecumenism. Au fost apreciate prin aplauze interpretările violonistului Ioan Vlad şi ale corului dirijat de prof. Rozalia Fucă.

         Astăzi, Octava de rugăciune va fi la Biserica Ortodoxă Sfinţii Apostoli „Petru, Pavel şi Andrei”, iar mâine rugăciunea ecumenică se va desfăşura la Biserica Lutherană maghiară (rugăciunea se va desfăşura în Biserica Reformată din str. Independenţei).

Comentarii

24/01/18 19:42
Adrian

Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut (Ps. 1,1)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5