Oferta electorală a lui Stelian Dolha

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stelian Dolha, crede că în cele patru luni petrecute în staff-ul forului judeţean a reuşit să pună pe roate un proiect major pentru  Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre depozitele pentru produse agroalimentare. Asta în comparaţie cu alţi consilieri judeţeni, care au stat patru ani şi au spus doar vorbe. Vorbesc acum şi despre populisme când e vorba de construcţia unei case, a „mătuşii Ileana”, spune Dolha, dar CASA va rămâne.  

Din postura de candidat pentru funcţia de deputat în Colegiul 4, Stelian Dolha a prezentat parte din proiectele pe care şi le propune pentru oamenii locului şi nu numai. Ştiind că rolul parlamentarului este, în principal, de a iniţia sau susţine legi, Dolha a spus ce trebuie scos din lege, dar şi ce trebuie amendat. Pe rând…

 

Agricultura, procesarea deşeurilor lemnoase, intabularea gratuită a terenurilor – proiectele de căpătâi

 

Zece teme propune Dolha electoratului, ca obiective asumate pentru mandatul 2012-2016. Normal, primul pas în primul obiectiv a fost şi făcut prin comisia înfiinţată la nivelul Consiliului Judeţean pentru studiile de oportunitate privind depozitele de produse agroalimentare, patru la nivelul judeţului nostru. În context, s-a făcut referire şi situaţia pomiculturii din Bistriţa-Năsăud. Din 16.000 hectare de livezi au mai rămas 800 hectare, angajamentul lui Dolha fiind cel puţin triplarea suprafeţelor acoperite cu pomi fructiferi. Bistriţa-Năsăud este un judeţ preponderent pomicol, a argumentat el.

Al doilea proiect vizează crescătorii de taurine. Din 2013, laptele autohton ar putea să nu mai fi acceptat pentru procesare, soluţia fiind subvenţionarea achiziţiei de mulgătoare. Tot în domeniul agricol, programul candidatului USL pentru Colegiul 4 include realizarea unei investiţii într-o unitate de spălare şi prelucrare a lânii, pe Valea Şieului (actualmente peste 40 tone fiind exportate spre Grecia), dar şi crearea unui pachet de pentru măsuri specifice pentru crescătorii locali de porcine.  

Împădurirea terenurilor degradate din judeţ, care nu se pretează la agricultură, sau plantările de salcâm (pentru fixarea terenurilor şi susţinerea apiculturii) sunt alte două puncte asumate de Stelian Dolha.  Pentru zona de Câmpie, candidatul USL propune şi susţinerea investiţiilor în sisteme de irigaţii (printr-un bazin de captare a apelor pluviale).

Pentru Valea Bârgăului, Stelian Dolha crede că prioritară este valorificarea deşeurilor lemnoase şi transformarea lor în produse cu valoare economică ridicată (peleţi pentru centrale termice şi PAL pentru fabricarea mobilei). „Prin aceste investiţii, creăm locuri de muncă şi ţinem tinerii aproape de noi, Nu mai trebuie să plece nici în Italia, nici în Spania să lucreze, pentru că aducem fabricile aici, nu în altă parte”, a declarat candidatul USL.

Un proiect care vizează toate localităţile din colegiul parlamentar al lui Dolha şi nu numai este intabularea terenurilor şi înscrierea în cartea funciară a terenurilor, în mod gratuit.

Dacă mergeţi în localităţile judeţului, peste 80% din populaţie vă va spune că nu au terenurile intabulate. Şi noi vorbim despre proiecte europene? Nu avem cum discuta despre proiecte, cât timp nu avem proprietatea. Cum se va realiza? În pondere de 80% cu bani de la bugetul de stat, 20% de la primării. Acest proces va fi greoi, nu va fi peste noapte, dar vom şti exact câţi suntem, vom uşura munca celor de la APIA, iar toate lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, a explicat acesta.

 

Deblocarea posturilor, descentralizare reală, o lege pragmatică a voluntariatului – priorităţi legislative

 

Pentru că rolul parlamentarului este de a iniţia acte normative, de a corecta legi greşite sau de a  le îmbunătăţi, Dolha are deja structurate priorităţile pe care le va propune viitorului legislativ.

Primul gând cu care mă duc acolo este să abrog anumite legi. Din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, m-am zbătut într-o administraţie stufoasă, într-o administraţie greoaie cu care trebuie să facem ceva. Primul act pe care vreau să-l şterg este articolul 22 din OUG 34/2009, cel legat de blocarea posturilor, celebrul articol prin care şapte pleacă unul vine. Aşteptăm să moară şapte oameni ca să putem angaja un om?”, a declarat Stelian Dolha.

O altă iniţiativă urmăreşte modificarea OUG 63/2010 care prevede limitarea posturilor în administraţie. „Nu se poate să ţi se spună acesta este bugetul, atâtea posturi ai. Bucureştiul şi acum ne dictează şi ne spune asta trebuie să faceţi voi. Se vorbeşte de o bună bucată de vreme de descentralizare. Nu s-a întâmplat nimic, ceea ce s-a întâmplat e mica centralizare”, a motivat el.

Modificarea legislaţiei privind activitatea Curţii de Conturi, în sensul ca auditurile să aibă loc ante şi post achiziţii publice, este o lată propunere a candidatului USL, „inspirată” tot din activitatea de zi cu zi de la Consiliul Judeţean.

Legea voluntariatului este o altă preocupare a lui Stelian Dolha, acesta propunând alinierea la standardele internaţionale, în sensul ca „voluntariatul să fie recunoscut ca o experienţă profesională”. „Pentru prima dată s-ar produce ceva, am reuşi să angrenăm organizaţiile nonguvernamentale, în tot ceea ce înseamnă mişcare civică”, a menţionat el.

Finalmente, pentru că „Ridzi a distrus Legea tineretului”, Dolha propune o regândire a sistemului dedicat tineretului, atât din punct de vedere instituţional, cât şi ca acţiuni.

 

***

„Tare mi-aş dori ca după patru ani de mandat să vin în faţa bistriţenilor şi să spun că lucrurile astea am reuşit să le înfăptuiesc”, e concluzia lui Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5