Ovidiu Barteş, invitat de onoare la „Pană de Păun”. Alexandru Pugna, felicitat de primarul Ovidiu Creţu
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ediţia jubiliară a Festivalului de Folclor „Pană de Păun” a făcut, în ziua concursului, ca sala de spectacole a Cercului Militar să fie arhiplină, bistriţenii dovedind, încă o dată, că iubesc folclorul. Evenimentul, iniţiat în urmă cu zece ani de artistul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, stă sub semnul autenticului, sărbătoritul de anul acesta fiind dirijorul Ovidiu Barteş de la Cluj, profesor de muzică, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai ţării, născut pe meleagurile noastre, la Mărişelu.
Despre orchestratorul, dirijorul, dar şi omul cu o înaltă ţinută şi o demnitate aparte au vorbit Alexandru Pugna – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care i-a înmânat o Diplomă de Excelenţă din partea judeţului, semnată de preşedintele Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, care i-a adus sărbătoritului un struţ, simbolul Bistriţei, precum şi directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, care a apreciat valoarea dirijorului Barteş. În discursul său, primarul Bistriţei a subliniat importanţa promovării folclorului, dar şi a susţinerii tinerilor interpreţi, prin Alexandru Pugna judeţul nostru câştigând un promotor al valorii, un susţinător a identităţii noastre naţionale. De asemenea, pentru cei care au fost încă de la prima ediţie a festivalului alături de Alexandru Pugna, amintind aici pe Ileana Vieru de la Radio România – preşedinta juriului, pe Gelu Furdui de la Radio Cluj şi Maria Costea Lirca de la Radio Mureş, primarul a dăruit un alt simbol al bistriţei, câte o ţiglă veche de sute de ani de pe Biserica Evanghelică.
Recitalul susţinut de Ovidiu Barteş, alături de doi colegi de la Cluj, în formula „Trio transilvan”, a fost aplaudat la scenă deschisă de bistriţenii care, după mulţi ani, au avut ocazia să asculte un virtuos al viorii. Remarcabil momentul cu piese din repertoriul regretatului Ion Sabadâş, model pentru sărbătoritul nostru.
Evenimentul, prezentat la nivel profesionist de Felicia Stoian de la TVR Timişoara, a avut în concurs nu mai puţin de 22 concurenţi din toate zonele ţării care, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, au fost atent supravegheaţi de juriul de specialitate, dar şi de spectatori care au acordat Premiul de Popularitate.
Seria recitalurilor a continuat cu grupul „Valeria Peter Predescu”, care a demonstrat încă o dată că cântecul „Doamnei folclorului năsăudean” este nemuritor. Sub coordonarea lui Alexandru Pugna, le-am remarcat pe Cristina Bugnar, Alina Ceuca, Cristina Livia Scurtu, Andreea Pavelean, Florina Bălan şi alte tinere talentate care duc mai departe zestrea spirituală a satului nostru.
Un punct aparte l-a constituit momentul profesionistilor de la „Dor Românesc” care au venit, de această dată, cu segvenţe din Nunta năsăudeană. Starostele Florin Hodoroga (directorul Casei de Cultură Sângeorz Băi), naşii Mirela Petruş şi Nicu Cioancă, alături de colegii de cântec Anuţa Motofelea (cu celebrul cântec „Hai, mireasă suie în car”), Oana Matei, Cristina Retegan, Veronica Bălan, Ioan Dordoi şi Ioachim Spânu au creat, alături de mirii Paul Ban şi Diana Barteş, momente de înaltă trăire a unui rit care, încet-încet, îşi pierde din semnificaţii. Unul dintre cele mai apreciate momente a fost cel în care artista Domnica Dologa a venit cu găina de pe Valea Sălăuţei, apreciată pentru modul în care a ştiut să aducă în faţa publicului acest obicei rar întâlnit acum la nunţi. Tot Domnica a fost cea care a însoţit, prin cântec, ceremonialul în care miresei i se ia voalul de pe cap şi i se pune năframă, intrând astfel în rândul nevestelor. Un moment frumos, însoţit de muzica colegilor din orchestră, „Dor Românesc” demonstrându-ne astfel că poate crea şi tablouri cu obiceiuri din vatra satului. În această seară, de la ora 18, va fi Gala laureaţilor, urmată de recitalurile de susţinute de laureaţii ediţiilor precedente Violeta Sas, Eugenia Horoba, Romina Nemeş, Radu Lazăr, Paul Ananie, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar, Anamaria Marti. Invitaţi speciali sunt Mariana Deac, Leontin Ciucur, Claudia Torop, Călin Brătianu.
Pe tot parcursul festivalului meşterul popular Lucia Todoran a lucrat, astfel încât clopul cu păun sau păuniţa aşteaptă să fie aşezate pe capul celui care a primit trofeul.
Alexandru Pugna a reuşit, încă o dată, să adune artişti frumoşi în jurul lui, iar faptul că mulţi concurenţi au fost prezenţi în festival denotă seriozitatea acţiunilor de la Bistriţa.
Citiţi şi:
- 22 de concurenţi râvnesc la Trofeul „Pană de Păun”
- Clopul cu păun dat pe o păuniţă! Anamaria Marti, din Feldru, câştigătoarea Trofeului „Pană de păun”
- Ovidiu Barteş, Mariana Deac şi Leontin Ciucur, la ediţia jubiliară "Pană de păun". Vezi programul complet al festivalului fondat de Alexandru Pugna
- „Pana de Păun”, purtată în păuniţă de Cristina Bugnar
- Maria Butaciu, sărbătorită cu drag acasă
Comentarii
Estia se felicita intre ei ca la DACIADA, si prostimea sta la usa neinvitata de nimeni, si pazita de politie.
Adaugă comentariu nou