Ovidiu Creţu: În majoritatea ţărilor dezvoltate din Europa, deşeurile au devenit o resursă
Deşeurile sunt încă în multe locuri din Europa, o problemă, dar în majoritatea ţărilor dezvoltate din Europa, ele au devenit o resursă. Am avut ocazia să văd centrale termoelectrice care funcţionează pe deşeuri. În judeţul Bistriţa-Năsăud, noi avem un proiect cu finanţare europeană care este pus în fază de desfăşurare, este pus în funcţiune 95% sau 99%, depozitul de la Tărpiu, din păcate, nu foloseşte cele mai noi tehnologii şi trebuie să spunem asta. Acest proiect va trebui să fie completat cu o staţie specială de tratare specială a deşeurilor, a declarat primarul Bistriţei Ovidiu Creţu, la întâlnirea cu oaspeţii francezi.
Anul acesta, municipiul Bistriţa a fost inclus în amplu program al manifestărilor organizate de Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Cluj-Napoca. Astfel, sâmbătă, în prima parte a zilei, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa a fost organizată o masă rotundă cu tema ,,Tratarea deşeurilor”.
Gestiunea deşeurilor este la fel de importantă ca cea a apei, din moment ce calitatea apei este ameninţată de gropile de gunoi, de deşeuri periculoase şi de poluarea industrială.Vechile gropi de gunoi din ţările Europei de Est sunt de cele mai multe ori o ameninţare pentru mediu, pentru că provoacă incedii necontrolate, emisii de metan şi poluarea apei, au subliniat oaspeţii francezi în intervenţiile lor, prezentând modele de lucru în acest sens.
,,Pentru noi, pentru România, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud este foarte important să învăţăm şi să ducem informaţia know- how în legătură cu rezolvarea acestor probleme sau rezolvarea parţială a acestor probleme în Europa de Vest, în cazul nostru, Franţa, o ţară care şi-a rezolvat în bună măsură problemele respective, o ţară de la care avem multe de învăţat şi în acest domeniu”, a precizat Ovidiu Creţu.
La eveniment au fost prezenţi şi prefectul Ioan Ţintean, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu şi senatorul PNL Dorin Dobra.
,,Întâlnirile europene de la Cluj”, organizate de Ambasada Franţei la Bucureşti, între 9 şi 11 mai, sunt dedicate apei, energiei, deşeurilor şi dezvoltării durabile, iar oraşele Turda şi Bistriţa sunt incluse în acest an în amplul program al manifestărilor,
Citiţi şi:
- Personalităţi de renume din România şi Franţa vin la Bistriţa
- Deputatul Cristina Iurişniţi îi solicită primarului Bistriţei şi consilierilor locali să doteze şcolile cu recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor
- Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin: M-am angajat în faţa primarului Ovidiu Creţu să susţin cooperarea pe care municipiul Bistriţa o are cu Institutul Francez din Cluj-Napoca
- ADI Deșeuri: Continuăm verificarea modului în care cetățenii colectează selectiv deșeurile! Pot fi aplicate amenzi!
- Proiectul privind selectarea colectivă în şcoli, depus la Parlament. Deputatul Iurişniţi: Ne propunem educarea tinerei generaţii!
Adaugă comentariu nou